четвъртък , септември 19 2024

От кихане до смърт: Какво влиза в кръвта ни, докато дишаме замърсен въздух:

Усещането за болка в гърдите при всяко вдишване, парене в очите, внезапно дразнещо кихане и кашляне, както и задушаване и смърт, са последствията от замърсения въздух, чрез който множество токсични, канцерогенни вещества достигат до белите ни дробове, а след това и в кръвния поток и във всички тъкани и органи и мутагенни частици, обясни за Nova.rs д-р Весна Слепчевич, специалист по хигиена и координатор по качеството на здравните грижи към Градския институт за обществено здраве в Белград.

Вредните вещества от въздуха разрушават здравето ни и дори могат да доведат до смърт.

„Суспендираните частици ФПЧ и азотните оксиди доминират в градската среда, сред междинните замърсители на въздуха. Във въздуха се отделят серен диоксид и въглероден оксид. 

При измерванията откриваме и съдържанието на тежки метали и полициклични ароматни въглеводороди в суспендирани частици (бензопирен). Ние също измерваме саждите, концентрацията на тропосферния озон, който отсъства през зимата, това е летен смог, но това са всички основни замърсяващи замърсители, които определяме във въздуха“, обяснява д-р Слепчевич в интервю за Nova.rs.

Всички тези вещества, подчертава тя, ни вредят еднакво.

„Серните диоксиди действат дразнещо, дразнят гърлото, белите дробове, очите. А полицикличните ароматни въглеводороди, суспендираните частици и тежките метали са токсични, канцерогенни и мутагенни (влияят на нашия наследствен материал, хромозоми, ДНК) и ни задушават. Ние не сме изложени само на едно вещество, а на различни, които се комбинират. Всички те достигат до кръвния поток през белите дробове и когато се абсорбират в кръвта, се транспортират до всички тъкани и органи в тялото“, казва д-р Слепчевич.

  Пpигoтвeтe cи зaпeкaнкa c нacтъpгaни кapтoфи, кaшкaвaл и чecън:

Тези вещества търсят тъкан, която е най-подходяща за „атака и унищожение“.

„Те влизат в тялото и се транспортират чрез кръвния поток до органите, които ще бъдат засегнати и увредени. Техните ефекти се сумират, т.е. взаимно се подсилват. Всички тези вещества, когато се метаболизират, да речем в черния дроб, водят до процеса на деактивиране. Понякога в самия организъм, в присъствието на токсични вещества, се създават метаболити, които след това са дори по-вредни от самото вещество. Това понякога се случва в процеса на метаболизиране на определен замърсител. Следователно те не могат да бъдат наблюдавани сами по себе си, без да се вземе предвид как влияят един на друг“, казва Слепчевич.

Гражданите не трябва да знаят подробности за замърсяващите частици, смята тя.

„Достатъчно е да ги информираме за качеството на въздуха, дали е добро, приемливо, замърсен или много замърсен. Гражданите трябва да знаят как да се държат в зависимост от качеството на въздуха, което не означава, че ги привикваме да живеят в мръсен въздух. Година след година лекуваме последствията, вместо причините“, казва д-р Слепчевич.

Симптомите на замърсяване варират от най-малкото кихане до фатален изход.

„При замърсен въздух могат да се появят най-леки симптоми като парене в очите, дразнеща кашлица, кихане. Това са всички защитни системи на тялото, които се освобождават от замърсяването. Може да възникне и затруднено дишане, особено ако човек се занимава с развлекателна дейност на открито или физически труд. Това са по-леки симптоми. 

Но при хора с хронични заболявания, особено хронична обструктивна белодробна болест, астма или хронични сърдечно-съдови заболявания, симптомите на основното заболяване много често се влошават. Най-честата информация на лекари от здравни центрове и лекари специализанти, пулмолози, кардиолози е, че в периода на повишено замърсяване на въздуха имат значително увеличен брой постоянно болни, като голяма част от тях са хоспитализирани по спешност. При човек, който има ангина пекторис, може да има влошаване, което може да завърши с фатален изход, т.е. смърт.

  Месото не ви се струва много прясно? Не го изхвърляйте, спасете го с този стар трик!

Въпреки това замърсяването на въздуха в затворени помещения може да бъде дори по-опасно от замърсяването на въздуха на открито.

„Има и други причини за замърсяване на вътрешното пространство. Всеки ремонт, варосане, боядисване и особено тютюневият дим вреди на здравето и допълнително замърсява въздуха. Освен това домашните камини и вредните вещества от комините са сред най-големите замърсители. 

Когато се каже, че въздухът е замърсен и гражданите затварят прозорците си, това означава, че със сигурност ще намалят концентрацията на вредни вещества, идващи отвън в домовете им. Въпреки това, ако дори един човек пуши в апартамента, ако постоянно се ремонтира или има неадекватни камини, тогава това е много по-голямо и по-опасно замърсяване от това, което дебне отвън“, подчерта Слепчевич.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *