четвъртък , септември 19 2024
Източник: Picryl

„Всички ниe танцуваме под музиката на невидим музикант.“ Айнщайн за Бога и най-мощната сила:

„Моля ви да пазите това писмо толкова дълго, колкото е необходимо – години, десетилетия. Пазете го, докато човечеството достигне такова развитие, че да приеме написаното тук“, такава молба отправя Алберт Айнщайн в едно от писмата си, в което оставя откровенията си за това какво означава Бог за него и какво управлява нашата Вселена.

Преди няколко години „Писмото за Бога“ на Алберт Айнщайн, съхранявано в частна колекция повече от 50 години, беше продадено на търг за почти три милиона долара.

Такава висока цена се обяснява не само с голямото внимание към наследството на брилянтния физик, но и със съдържанието на писмото. Какво се опитваше да предаде великият учен в него?

Хората и техните детски суеверия

„Писмо за Бога“ е написано малко преди смъртта на известния физик през 1954 г. То било адресирано до философа Ерик Гуткинд и станало доста остър отговор на книгата му „Изберете живота“, в която философът се опита да даде научна основа за текстовете от Стария завет.

„Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа“ – този известен афоризъм на Айнщайн стана причина за безкрайни спорове между вярващи и невярващи, които се опитаха да обявят учения за свой поддръжник.

Въпреки това, малко известното писмо на Айнщайн всъщност обобщава неговите идеи за Бог и религията.

Айнщайн искрено признава в писмото си, че за него всички религии по света са олицетворение на детски суеверия, Бог е проявление и творение на човешките слабости, Библията е набор от почтени, но доста детски легенди.

  Мечка с изключително наднормено тегло беше най-лошият случай, който любителите на животни са виждали - никой не можеше да повярва как изглежда 2 години по-късно:

В опитите си да разбере Вселената, Алберт Айнщайн сравнява човека с дете, което няма способността да разбере работата на автомобила. Несъмнено разбираме, че всичко около нас има своя собствена организация и ред. Но как точно е организирано всичко това е невъзможно да се проумее с човешкия ум.

Ученият открито говори за своето неверие в образа на Бог, който се прославя в много религии. Айнщайн е бил убеден, че над нас няма брадат мъж, който да наблюдава всеки от нас.

Ето защо, смята ученият, човек не е отговорен за собствените си дела пред Бога. Но в същото време Айнщайн признава, че събитията в живота ни са преплетени от причинно-следствени връзки.

Какво управлява Вселената

Въпреки скептичните си възгледи за религията, ученият твърди, че във Вселената има много мощна сила, която е по-голяма от човешката природа. И ние сме способни само частично да схванем и разберем тази сила с ума си.

Пътят към нейното познание не минава през сляпата вяра или страха от смъртта, а през желанието за рационално познание.

Ученият казва, че силата, която контролира Вселената, притежава безграничен интелект и логическа хармония. Следователно в свят, където всичко е подчинено на закони.. Не може да има инциденти, тъй като всички процеси протичат според тези закони.

Какво точно е виждал Айнщайн като силата, на която са подчинени всички процеси във Вселената?

„Тази всеобхватна сила е любовта“, пише Айнщайн в писмото си, което е адресирано до дъщерята на учения.

Великият физик на ХХ век нарича любовта най-мощната сила, тъй като тя умножава всичко най-добро, което е в човек, и не ни позволява да се удавим в сляп егоизъм. С помощта на тази сила може да се обясни всичко и да се научи смисълът на човешкия живот.

  Надминах себе си просто с това ястие, всички гости ми искаха рецептата, а свекърва ми за първи път призна, че съм добра в кухнята:

Човечеството обаче дълго време е пренебрегвало тази сила, защото се страхуваме от нея, смята Алберт Айнщайн.

Главното наставление на учения за поколенията е следното: човек може да излекува света, в който живее, само чрез любов. Само чрез тази сила можем да спасим света и да предотвратим загиването на нашата цивилизация.

Алберт Айнщайн посочил,че всеки от нас носи в себе си мощен генератор на любов,чиято енергия трябва да бъде освободена. И когато енергията на всички генератори се обедини, всичко в този свят, което унищожава нашата планета, ще бъде унищожено: враждебност, ексцентричност, алчност.

Колко години, десетилетия трябва да минат, преди обществото да достигне такова развитие, за да настъпи освобождаването на тази сила, дори гениалният учен се затруднил да отговори.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *