четвъртък , септември 19 2024

Рецепта на деня: Можете да напълните питките балон с каквото пожелаете, идеални са за печене, а най-добре се сервират горещи /ВИДЕО//:

Докато навън вали сняг, няма по-хубава миризма от питки, изпечени на печка или във фурна.

А тези кифлички са направо страхотни: ефирната закваска се надува по време на приготвянето, затова получиха името балон питка.

Обикновено в тях се слагат кебапчета или някаква скара,но можете да ги сервирате и със сметана и сирене – каквото искате

съставки:

  • 200 мл вода
  • 200 мл кисело мляко
  • 7 г суха или 25 г прясна мая
  • 1 лъжица захар
  • 1 лъжица сол
  • 2 супени лъжици масло
  • 600 г меко брашно

Приготвяне:

1. Отделете няколко лъжици от 200 мл вода, след което смесете маята, захарта и една супена лъжица брашно в тази вода. Водата трябва да е топла. В купа сложете половин мярка брашно, посолете и разбъркайте. Добавете маята към брашното, след което добавете останалата вода и киселото мляко. Направете го добре със заваръчна машина, за да няма бучки. Добавете отново брашното и разбъркайте с бъркалка. Добавете брашното до пълното му изчерпване, след което замесете меко и леко лепкаво тесто. Полива се с олио, оформя се на топка, след което се покрива с кърпа и се оставя за час на топло.



2. Тестото се премесва леко и се разделя на шест приблизително равни части. Всяка част оформете на топка, след което я оставете за 10-15 минути, покрита с кърпа, върху набрашнена маса. След това с върховете на пръстите си отделете всяка топка от центъра към краищата на кръг с диаметър около 15 см. Когато сте направили и шестте, оставете го покрито с кърпа за няколко минути да почине. Така тестото ще се разтегне по-лесно и красиво в още по-голям кръг. Разточете до размера на вашата тава. Тези балони могат да бъдат по-големи или по-малки, в зависимост от това как ги харесвате.

  Жена осинови момченце и 20 години по-късно животът й буквално се преобърна:



3. Когато престоят няколко минути под кърпата, разтегнете ги втори път с върха на пръстите си, помогнете си с длан, така че да се разтегнат до размера на тавата или между 20 и 25 см. Покрива се с кърпа, след което тиганът се слага на огъня да загрее добре. Температурата трябва да е висока, ако е ниска, бухтите няма да втасат. Поставете първата питка и отбройте 30 секунди или гледайте, докато на повърхността на тестото се появят мехурчета. Завъртете, след това пребройте отново до 30. И след това завъртете отново. Сега трябва да видите изпечените части на питката на повърхността и тя трябва да започне да се издува.



Не препичайте питката от двете страни, защото ще се втвърди и няма да втаса отново.
Внимавайте как го обръщате. Не го прищипвайте с върховете на пръстите си, а внимателно го обръщайте с длани. Горещо е, така че внимавайте. Извадете изпечената балонена питка в чиния, поставете друга и тази изпечена намажете леко с масло.
Напълнете ги по желание, като е най-добре да ги сервирате горещи.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *