четвъртък , септември 19 2024

Трябва ли да миете зъбите си преди или след закуска? Експертите откриха правилния отговор:

Хората имат различни мнения за много неща – и едно от тях е най-доброто време за миене на зъбите. Докато една група казва, че миенето на зъбите преди закуска е идеално, друга казва, че е най-добре след закуска.

Трябва ли да миете зъбите си преди или след закуска? За повечето хора миенето на зъбите по едно и също време всеки ден изглежда най-добрият начин да си изградят навик за редовно почистване на устната кухина. Четкането всяка сутрин, последвано от миене преди лягане, изглежда е най-често срещаният график. Този график насърчава навика за редовно миене на зъбите. Експерти твърдят, че миенето на зъбите преди закуска значително подобрява зъбния емайл и цялостното орално здраве.

Миене на зъби преди закуска

Всъщност може да има научно обяснение за това. Докато спите, бактериите, образуващи плака, се размножават в устата ви. Това е една от причините, поради които може да се събудите сутрин със странен вкус в устата или лош дъх.

Чрез цялостно почистване на зъбите с паста за зъби с флуор, вие премахвате плаката и бактериите и покривате емайла със защитна бариера срещу киселина.

Когато консумирате нещо киселинно, като препечен хляб, цитрусови плодове и кафе, трябва да се въздържате от миене на зъбите поне 30 минути след хранене. Миенето на зъбите сутрин също помага за стимулиране на производството на слюнка.

Миене на зъби след закуска

Въпреки че можете да миете зъбите си след закуска, ако това работи най-добре за сутрешната ви рутина, това всъщност може да покрие зъбите ви с киселинни остатъци, които отслабват емайла ви.

  Пътувайте до Истанбул безплатно за прегледи със специалисти от различни направления на медицината!

Миенето на зъбите веднага след закуска може да има отрицателен ефект върху зъбите ви. Изчакването от 30 минути до един час след хранене е най-добрият начин да защитите зъбите си и да избегнете увреждане. Според експерти трябва да изчакате 60 минути след хранене, преди да измиете зъбите си, особено ако сте яли кисела храна. След хранене трябва да пиете вода или да дъвчете дъвка без захар, за да почистите зъбите си.

И накрая… Факт е, че повечето хора не мият добре зъбите си. Ако искате да защитите зъбния емайл, по-добре е да миете зъбите си веднага след събуждане, отколкото след закуска. Опитайте се да изчакате 30 до 60 минути преди четкане след закуска, ако трябва да четкате. Във всеки случай мийте зъбите си сутрин, когато можете, по-добре е, отколкото да не ги миете изобщо.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *