петък , септември 20 2024

Стресът тихо ме разяжда шест години, вижте какво направи с лицето ми:

Можете ясно да видите всичко на снимките преди и след.

Рейчъл Атард, която работи като личен треньор, показа как всъщност стресът влияе върху тялото и външния ни вид, без дори да го осъзнаваме. Тя сподели опита си за последствията от стреса , но и от прекомерното пиене и купони. В същото време тя разкри как се е регенерирала.

А именно този фитнес професионалист от Сидни се бореше с проблеми с надбъбречните жлези повече от шест години, работеше повече от 60 часа през седмицата, а през уикендите се забавляваше и пиеше.

„Вижте първата снимка вляво – явно не е лицето на здрав човек“, публикува Рейчъл в Instagram.

„Между другото, тук на втората снимка вдясно няма смисъл да свалям килограми, разликата в теглото на тези две мои снимки е само два килограма.“

Всъщност Рейчъл имаше проблеми с надбъбречната жлеза, което се причинява от много стрес и може да причини надбъбречна недостатъчност. Това е състояние, при което тялото и надбъбречните жлези не могат да се справят с огромното количество ежедневен стрес, който много хора изпитват.

И как точно й се отрази стресът?

наднормено тегло

Първото нещо, което Рейчъл забеляза при стреса и проблема с надбъбречните жлези, беше наддаването на тегло.

„За да може тялото ви да отслабне или дори просто да поддържа здравословно тегло, вашите хормони трябва да са оптимални.“ И когато сте стресирани, тялото ви произвежда големи количества кортизол, което го кара да съхранява мазнини“, казва Рейчъл.

  Поставянето на една ябълка в кутията за хляб върши чудеса! Ето как и защо:

Задържане на вода

Тясно свързано с наддаването на тегло е задържането на вода.

„Когато сте стресирани, тялото ви губи електролити и този дисбаланс причинява задържане на вода, а в екстремни случаи ще бъдете много подути.“

Намалена активност на надбъбречните жлези

Рейчъл обясни, че хормоните на стреса (особено кортизол) се произвеждат от вашите надбъбречни жлези и тялото се нуждае от надбъбречни хормони, за да оцелее. Тъй като може да оцелее без другите ви хормони, тялото ще даде приоритет на кортизола. В резултат на това всичките ви други хормони ще пострадат, включително щитовидната жлеза, половите хормони, инсулина и лептина. Всичко това води до напълняване.

Лошо здраве на червата

И накрая, стресът засяга чревния микробиом, а лошото здраве на червата оказва огромно влияние върху надбъбречните жлези.

Според Рейчъл се оказало, че надбъбречната й умора е причинена най-вече от липса на сън, лошо здраве на червата, чести напрегнати пътувания и – огромен стрес.

„Когато повечето от нас мислят за стрес, ние мислим за психически стрес от работа“, каза Рейчъл. „Но това е само един вид стрес, има толкова много неща, които са много стресиращи за нашето тяло.“

Беше толкова уморена от всичко, че на сутринта едва ставаше от леглото.

„Една сутрин през септември 2017 г. не можах да стана от леглото. През следващите шест месеца спях по 15 часа всяка нощ, без да се събудя нито веднъж, и все още не можех да стана лесно от леглото сутрин. Всичко, което направих, беше да спя.“

Тогава стана ясно, че трябва да направи нещо.

  Бърза вечеря с картофки за всеки джоб – заливаш, запичаш и става страшна вкусотия

„Лицето и тялото ми бяха толкова подути от възпаление и задържане на вода. Имах тъмни кръгове и торбички под очите. Всички ми казаха, че винаги изглеждам уморен.“

И какво направи тя?

Движенията й бяха прости, но имаха огромно въздействие.

„Спях колкото мога, за да си позволя да се излекувам“, каза тя.

Освен това тя замени тежките си тренировки с йога и пилатес. Вместо алкохол тя започнала да се храни и пие здравословно.

„Наблегнах на протеините и мазнините и се уверих, че не пропускам закуската.“ Взех и добавки. И в крайна сметка направих това, което ме прави щастлива, отделям време през деня, за да релаксирам.“

Ключът, казва тя, е, че е развила добра рутина за сън и е спряла да пие алкохол.

„Сега слушам тялото си и когато не се чувствам най-добре, го оставям да си почине“, каза Рейчъл и добави, че винаги трябва да потърсим професионална помощ, ако почувстваме, че нещо не е наред с тялото ни.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *