четвъртък , септември 19 2024

Защо не трябва да увивате храна в алуминиево фолио преди готвене:

Независимо дали става въпрос за риба, зеленчуци или хубаво парче месо, когато приготвят храна, хората често опаковат храната в алуминиево фолио. В същото време най-вероятно не знаят, че част от фолиото ще се отдели в храната ви, което може да е вредно за вашето здраве.

Изследванията за употребата на алуминий за готвене и приготвяне на храна показват, че алуминият не се появява само във фолиото. Това е най-популярният материал за готвене в развиващите се страни и се използва за покриване на тенджери и тигани, а понякога се среща и в кухненски прибори. Медта изпълняваше тази роля, но с течение на времето беше заменена от алуминий, тъй като е по-евтин за масово производство и по-лесен за почистване.

Но докато готвенето на храна в алуминиеви тенджери или тигани не е лошо нещо, поставянето на храна във фолио и след това във фурната е проблематично, особено когато става въпрос за кисела или пикантна храна , която се приготвя на високи температури, съобщава Yahoo News , позовавайки се на The Conversation .

Здравословни рискове

Човешките тела могат да отделят малки количества алуминий много ефективно. Това означава, че минималното излагане на алуминий не е проблем. Световната здравна организация е установила безопасен дневен прием от 40 mg на килограм телесно тегло на ден. И така, за човек с тегло 60 кг допустимият прием би бил 2400 мг.

Но повечето хора са изложени и поглъщат много повече от този препоръчителен безопасен дневен прием. Алуминият присъства в царевицата, кашкавала, солта, билките, подправките и чая. В допълнение към вече споменатите съдове за готвене, той се използва и във фармакологични средства като антиациди и антиперспиранти. Алуминиевият сулфат, който се получава от алуминий, се използва като коагулант по време на процеса на пречистване на питейната вода.

  Колорадският бръмбар се страхува от тези растения: Засадете ги близо до картофите и няма да имате грижи:

Високи концентрации на алуминий са открити в мозъчната тъкан на пациенти с болестта на Алцхаймер. Учените изследвали общността на възрастните хора с Алцхаймер и заключили, че това е съвременна болест, развила се от променените условия на живот, свързани с индустриализацията на обществото.

Алуминият крие и други рискове за здравето. Проучванията показват, че високият прием на алуминий може да бъде вреден за някои пациенти с костни заболявания или бъбречни увреждания. Той също така намалява скоростта на растеж на човешките мозъчни клетки.

Избягвайте фолиото при готвене

Имайки предвид всички тези доказани рискове, е важно да се определи концентрацията на алуминий по време на готвене. Тенджерите и другите съдове обикновено имат инертен слой, който предотвратява „изтичането“ на алуминий в храната.

Проблемът е, че когато изтъркате тенджерите след готвене, този слой се износва и алуминият може да проникне в храната. Това може лесно да се избегне, като се кипва вода в тях няколко пъти, докато основата стане матова, когато вземете нови алуминиеви съдове. Това създава естествено окисление, което предотвратява излугването. Те може да изглеждат по-красиви, когато са изтъркани и лъскави, но матовата основа е по-добра за вашата храна и вашето здраве.

Приготвянето на храна в алуминиево фолио е друга история. Алуминиевото фолио е за еднократна употреба и няма да можете да създадете този инертен слой, преди да го използвате. Изследванията разкриват, че прехвърлянето на алуминий в храната по време на готвене в алуминиево фолио е над допустимата граница, определена от Световната здравна организация.

Алуминият по-често попада в храната, и то в по-големи количества, когато се приготвят ястия, които съдържат кисели и течни съставки като лимонов сок и домати, отколкото в тези, които съдържат алкохол или сол. Нивото на освобождаване на алуминий се увеличава още повече, когато към храната се добавят подправки. Всичко киселинно предизвиква особено агресивен процес, който разтваря алуминиевите слоеве.

  Доказани рецепти в борбата с хемоpоиди:

Това изследване предполага, че алуминиевото фолио не трябва да се използва за готвене. Вместо това е препоръчително да използвате стъклени или порцеланови съдове, когато приготвяте печени ястия. Авторът на изследването отбелязва, че е безопасно да се опаковат студени храни във фолио, но не за дълго време, защото храната има срок на годност, а и защото алуминият от фолиото ще започне да се отделя в храната.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *