четвъртък , септември 19 2024

Колко често трябва да почиствате гъбите си:

Обикновената гъба всъщност е мощен електроинструмент в кухнята – тя попива, изтърква и премахва мръсотията, оставяйки съдовете ни безупречни. Но дори и гъбата има нужда от малко почистване, защото е един от най-мръсните предмети в нашите кухни.

За щастие, почистването на вашата гъба може да бъде бързо и лесно. Ето три различни начина да го почистите и да го поддържате чист за по-дълго време.

Колко често трябва да се почистват гъбите за съдове?

Като предмет, който почиства всички мръсни предмети и повърхности във вашата кухня, не е изненада, че гъбата е един от най-мръсните предмети в дома. За да предотвратите появата на микроби и бактерии в гъбите, те трябва да се почистват ежедневно (ако не използвате гъбата всеки ден, не забравяйте да я почиствате всеки ден, когато я използвате). В зависимост от това колко често се използват, гъбите трябва да се сменят на всеки две до четири седмици.

Но преди да започнете да се страхувате от поредната кухненска задача, поемете дълбоко въздух – с помощта на няколко трика почистването на гъбата може да бъде забавно.

Метод 1: Белина

Като един от най-силните почистващи препарати, почистването на вашата гъба с белина ще бъде лесно и можете да почистите мивката си по пътя.

Стъпка 1: Изплакнете гъбата

След като съдовете са готови и мивката е чиста, изплакнете мръсната гъба и мивката, за да се отървете от всякакви остатъци от храна или мръсотия.

Стъпка 2: Напълнете мивката

След това напълнете мивката с топла вода и белина, като изсипете 3/4 чаша белина в мивката. Това количество може да се удвои или утрои
, ако искате по-високо ниво на водата, което ще дезинфекцира повече от мивката.

  Един и същ кашкавал – 6,65 евро в Лидл Германия, 22 лева в Лидл България:

Стъпка 3: Накиснете гъбата

Поставете гъбата в разтвора на белина и вода и я оставете да кисне пет минути. След като изтече това време, източете водата от мивката, изплакнете гъбата и я оставете да изсъхне на въздух.

Можете също да получите подобни резултати с бял оцет – накиснете гъба в купа с бял оцет за пет минути, преди да изцедите и изплакнете.

Метод 2: Микровълнова

Бързо и лесно решение за почистване на гъба идва в един от най-универсалните кухненски инструменти – микровълновата.

Стъпка 1: Изплакнете гъбата

Преди да поставите гъбата в микровълновата, изплакнете я, за да се уверите, че няма големи остатъци от храна или петна от мръсотия по нея. Също така проверете отново дали върху гъбата няма метални или пластмасови материали, тъй като те могат да бъдат опасни.

Стъпка 2: Микровълнова

След това накиснете гъбата в малко чиста вода и я поставете в съд (суха гъба може да се запали в микровълновата). Поставете купата в микровълновата за една минута на висока температура, след това оставете купата и гъбата да се охладят за няколко минути, преди да ги извадите. След като изстине, изстискайте излишната вода и се насладете на току-що почистената гъба.

Метод 3: Съдомиялна машина

Този метод отнема най-дълго време, но включва и най-малко работа, което го прави чудесен избор за мързеливи късни нощни почиствания.

Стъпка 1: Изплакнете гъбата

Точно както при микровълновия метод, изплакнете мръсната си гъба, за да отстраните излишната храна или мръсотия, преди да продължите.

Стъпка 2: Поставете го в съдомиялната машина

След това вземете гъбата си и я поставете в горната кошница на съдомиялната машина. За разлика от микровълновия метод, с този метод можете да почиствате и метални подложки за почистване. Пуснете ги с останалите мръсни съдове на висока температура. Когато цикълът приключи, ще имате чисти съдове и чиста гъба.

  Това растение носи богатство и щастие и ако го сложите в саксията, парите ще се залепят за вас

Как да запазите гъбите си чисти по-дълго

Един от най-добрите начини да удължите живота на вашата гъба зависи от това как я съхранявате. Прекомерната влага за дълги периоди от време може да насърчи растежа на бактерии и микроби, което ще ви накара да изхвърлите гъбата си по-рано.

За да запазите гъбата си суха, докато не работи, я изплаквайте и изцеждайте след всяка употреба. Освен това съхранявайте гъбата някъде с обилен въздушен поток, за да може да изсъхне бързо, например в поставка за гъби или държач с дупка в едно.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *