събота , октомври 19 2024

Ето какво се случва, ако ядете яйца десет дни подред:

Разбира се, яйцата са бърз и практичен източник на протеини, витамини и хранителни вещества. Но трябва ли да ядете яйца всеки ден? Журналисти, занимаващи се със здравни теми, направиха експеримент, за да отговорят на този въпрос.

Яйцата са богати на хранителни вещества и протеини и също така са добър източник на други витамини и минерали, включително мастноразтворими витамини (A, D, E и K), витамини от група В, фолат и холин. Казват, че яйцата са „перфектният протеин“, защото съдържат всичките девет незаменими аминокиселини и също така са източник на антиоксиданти (селен и каротеноиди в жълтъка), които насърчават здравето на очите .

Едно голямо яйце предлага осем грама протеин и шест грама мазнини за 80 калории. Имайки предвид всички ползи за здравето от яйцата, журналистът на портала TheHealthy яде яйца десет дни подред,за още интересни статии натиснете тук.

Освен хранителността им, положителната страна на яйцата е, че се приготвят толкова лесно и могат да се приготвят по няколко начина. За да започне „седмицата на яйцата“, журналистът хапна малко остатъци от сьомга и направи фритата. Тя ги поднесе върху рукола, полята с лимон и зехтин, и покри всичко със сирене фета.

Тя припомни, че яйцата дават възможност за креативно оформяне на различни ястия.

Едно неочаквано наблюдение, което тя направи през седмицата си на ядене на яйца, беше, че фокусирането върху този източник на протеини и здравословни мазнини всеки ден я накара да направи по-добър избор като цяло.

„Например, вместо сладък мъфин от хотелската закуска на шведска маса преди полета, който би имал малка хранителна стойност, избрах две твърдо сварени яйца. Един мъфин ме оставяше гладен след няколко часа. „Яйцата поддържаха апетита ми доста добре, докато не дойде време за лека закуска в самолета“, обяснява репортерът на The Healthy.

  Руският специалист д-р Олга Бутакова обясни защо се появяват бенките и как трябва да се третират:

„За моя експеримент ядях повече от две яйца на ден, понякога три. В бъдеще ще приготвям по-често твърдо сварени яйца, защото са перфектна високопротеинова закуска преди тренировка или като лека закуска в средата на деня“, казва журналистът.

В крайна сметка тя заключава, че яйцата са й помогнали най-много да направи по-здравословен избор през деня, когато става въпрос за хранене, тъй като поради хранителните свойства на яйцата не е чувствала глад или нужда от нездравословна храна.

Прочетете също

От Сан Диего до Хасково: Десетки помогнаха на Златка да открие изгубените си роднини:

„Anyone here from Haskovo?“ Така започва постът на Златка Павлова в една от фейсбук групите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *