четвъртък , септември 19 2024

Колко време трябва да ядете, за да избегнете преяждане:

Със сигурност мислите какво ядете, но трябва да мислите и колко време прекарвате в хранене. Времето, което отделяте за ядене, може значително да ви помогне да се почувствате сити и да намалите преяждането.

Тази 20-минутна кутия се докосва до връзката черва-мозък – двупосочен комуникационен път, който координира апетита и ситостта въз основа на хормони, произведени в отговор на приема на храна.

Има няколко хормона, отговорни за чувството на глад и ситост, но основните три са грелин, холецистокинин и лептин. Тези хормони се произвеждат в червата в отговор на липсата или наличието на храна,за още интересни статии натиснете тук.

Когато грелинът е висок, ние се чувстваме гладни. Когато лептинът и холецистокининът са високи, ние се чувстваме сити и сме готови да спрем да ядем. По време на хранене сигналите за ситост холецистокинин и лептин се произвеждат в отговор на храната и хранителните вещества, влизащи в стомаха, докато грелинът – хормонът на глада – постепенно се потиска. Тъй като тези хормони варират, те сигнализират на мозъка, че в червата има оптимално количество храна, пише 24sata .

Това помага да се насърчи усещането за приятна ситост от храната.

Тази флуктуация в хормоните намалява наградата за храна и изключва сигналите за продължаване на храненето, което също помага за намаляване на преяждането .

Но въпросът е, че тези хормони не функционират като светлинни превключватели, което означава, че не включват или изключват сигналите за глад веднага. Те са по-скоро като копчета за сила на звука, които постепенно увеличават или намаляват сигнала за определен период от време.

  По-ниските хора живеят по-дълго, но по-високите имат по-добър сексуален живот: Какво разкрива височината за вас:

Това означава, че докато ядем храна, хормоните бавно се променят, за да кажат на мозъка, че сме доволни, но този процес отнема време. Точната времева рамка, в която ще настъпят хормонални промени, не е известна, но диетолозите казват, че добро правило е да се стремите към цели 20 минути или повече време за хранене.

Този 20-минутен времеви прозорец за хранене гарантира, че хормоните на ситостта от червата могат ефективно да предадат съобщението си на мозъка, за да сигнализират за ситост или глад.

Ако времето за хранене е по-малко от 20 минути, можем да ядем над точката на ситост и да открием, че след 20 минути сме твърде сити.

Като алтернатива, ако след 20 минути установите, че все още сте гладни, яжте, докато не се наситите.

Освен това е доказано, че консумацията на храна, която е богата на протеини, поддържа по-значима реакция на ситост към храната.

Фокусирането върху продължителността на храненето, както и върху приема на хранителни вещества, е чудесна стратегия за насърчаване на ситостта и намаляване на преяждането. Правилото за 20 минути е просто и е добър начин да се почувствате най-добре преди, по време и след хранене. Тази стратегия също е ключова за насърчаване на оптимално здраве на червата и намаляване на храносмилателния дискомфорт след хранене.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *