петък , септември 20 2024

Кой оцет е по-добър за почистване на петна и варовик – ябълков или винен

Можете да го използвате за почистване на всичко от микровълновата до ваната. Напръскайте върху всяка замърсена повърхност и избършете. Това могат да бъдат кранове, вани, душове, ножици, уреди от неръждаема стомана и много други

Ябълковият оцет се получава чрез процес, при който ябълките се натрошават, от тях се извлича течността, която преминава през два етапа на ферментация. Дестилираният бял оцет се получава чрез окисляване на алкохол, което води до размножаване на бактерии и образуване на оцетна киселина, казва Тоня Харис, експерт по почистване с екологични средства, пише 24 часа.

Що се отнася до почистването на дома, Тоня казва, че белият оцет е по-добрият вариант.

– Това е най-добрият ви приятел за почистване. Можете да го използвате върху всякакви повърхности. Белият оцет е малко по-киселинен, което го прави по-силен почистващ препарат от ябълковия оцет. Освен това, въпреки че не може да се нарече дезинфектант, белият оцет има антимикробни свойства – обясни тя.

– Ябълковият оцет, отбелязва той, има много ползи, особено що се отнася до здравето, но когато става дума за използването му като почистващо средство, предпочитам белия оцет. Въпреки че едно от предимствата на ябълковия оцет при почистването е неговата миризма, тя е по-сладка и по-приятна от миризмата на белия оцет – добави тя.

Как да го използваме в домакинството?

Тоня подчерта, че оцетът никога не се използва неразреден, защото е много кисел, а винаги трябва да се смесва с вода.

– Можете да го използвате за почистване на всичко, от микровълновата печка до ваната. Напръскайте върху всяка замърсена повърхност и избършете. Това могат да бъдат кранове, вани, душове, ножици, уреди от неръждаема стомана и много други. Можете също така да го поставите в пералнята и съдомиялната машина, за да ги освежите – съветва този експерт.

  Тази маска с ябълков оцет и сода ме избави от старческите петна и направи кожата ми като кадифе:

Оцетът е чудесен и за миене на прозорци и премахване на петна от килими – поръсете сода бикарбонат върху петното, след това напръскайте със смес от оцет и вода, разтъркайте и изплакнете с мокра кърпа, съобщава mindbodygreen.com.

Премахнете неприятните миризми в дома

Белият оцет помага за унищожаването на бактериите, които могат да се натрупат върху дрехите поради потта, проникнала в тъканта, а също така е полезен за по-свежата миризма на хавлиите. Добавете половин чаша оцет към пералнята по време на цикъла на изплакване и това трябва да свърши работа.

Но ако става въпрос за неприятни миризми, от които не можете да се отървете лесно, тогава налейте студена вода в легена и добавете оцет и накиснете проблемната дреха. Оставете го за около 20 минути и го поставете в пералнята.

Петната от тъканта ще изчезнат

Ако искате да се отървете от петното върху тъканта, напръскайте проблемната зона с оцет и оставете да престои около 15 минути . Ако е по-упорито петно, смесете оцет със сода за хляб, нанесете върху петното и оставете за известно време, след което изплакнете. Повторете процеса, ако видите, че петното не е напълно отстранено.

Отличен като естествен омекотител

Белият оцет е отличен естествен омекотител, който ще направи дрехите ви, особено хавлиите, много меки. Изсипете половин чаша оцет в отделението за омекотител непосредствено преди последния цикъл на изплакване – тогава е най-ефективен, тъй като премахва разтворените вещества и остатъците от перилен препарат, които могат да бъдат открити във водата между циклите на пране и центрофуга.

С него домакините мият прозорци от древни времена

Налейте 4 dl алкохолен оцет, 1,5 dl вода и 10 капки етерично масло от цитрусов плод, може би портокал или лимон, в бутилка със спрей. Разклатете добре и нанесете върху стъкла – прозорци и огледала. Оставете за половин минута и след това избършете.

  Лекарите онемяха! Оказва се, че бръчките изчезват завинаги, ако на сутринта..:

Домакините от древни времена мият чаши по този начин. След измиване те излъскаха прозорците и огледалата с вестници и можете да посегнете към хартиени кърпи.

Рецепта за почистване на баня и тоалетна

Освен че дезинфекцира различни повърхности, оцетът има избелващи свойства, което го прави отличен избор за почистване на бани и тоалетни. Поставете оцет и вода в съотношение 1:2 в спрей бутилка и напръскайте върху повърхността, която почиствате.

Помага при запушени канали

Имате нужда от сода бикарбонат и оцет. Първо сложете няколко лъжици сода в канала, а след това налейте малко оцет. Веднага ще видите реакцията. Накрая изплакнете с топла вода. Някои хора съветват да оставите содата за хляб и оцета в канализацията за около час или дори цяла нощ, след като са се разпенили.

Отстранява котления камък от крановете

Оцетът ще почисти крановете от петна и котлен камък. На местата, където се е натрупал котлен камък, поставете памучета, напоени с оцет, а може да използвате и кухненска хартия. Оставете ги да престоят известно време, след което избършете с вода.

За почистване на фуги в кухня и баня

Това е смес, която се прави много лесно и евтино.

Необходими продукти: 1/4 чаша алкохолен оцет, 1 литър вода, половин чаша сода за хляб, 1/3 чаша лимонов сок
Начин на приготвяне: Първо разтворете содата във вода и след това добавете останалите съставки. Натрийте ставите с тази течност с помощта на гъба или стара четка за зъби. Накрая изплакнете с вода. Можете също така да направите по-гъста и следователно по-концентрирана смес, като добавите по-малко вода.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *