четвъртък , септември 19 2024

Ето как да се храните, за да живеете по-дълго, една храна, която трябва да изключите:

Можете да намалите риска от ранна смърт с почти 20% само като ядете повече храни от четирите варианта на здравословно хранене, показват нови изследвания.

Хората, които следват по-стриктно някой от моделите на здравословно хранене – фокусирайки се върху яденето на повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения – е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечно-съдови заболявания, респираторни и невродегенеративни заболявания, съобщава CNN .

Резултатите от проучването, публикувано в списание JAMA Internal Medicine, показват, че „има повече от един начин да се храните добре и да извлечете съпътстващите ползи за здравето“, каза д-р Дейвид Кац , експерт по медицина на начина на живот, който не е участвал в проучването,за още интересни статии натиснете тук.

Хората често се отегчават от един начин на хранене, каза съавторът на изследването д- р Франк Ху .

„Това означава, че имаме много гъвкавост по отношение на създаването на наши собствени модели на здравословно хранене, които могат да бъдат адаптирани към индивидуалните диетични предпочитания, здравословни условия и култури.“

„Ако ядете здравословна диета, като средиземноморска диета, и след няколко месеца искате да опитате нещо различно, можете да преминете към полу-вегетарианска диета“, каза Ху, професор по хранене и епидемиология и ръководител на отдела по хранене в Харвард. „Или можете да следвате американските диетични насоки и да направите своя собствена чиния със здравословна храна.“

Дългосрочно проучване

Проучването проследява хранителните навици на 75 000 жени, които са участвали в Проучването за здравето на медицинските сестри и повече от 44 000 мъже в Проучването за проследяване на здравните работници в продължение на 36 години. Никой от мъжете или жените не е имал сърдечно-съдово заболяване в началото на проучването и сред тях има малко пушачи. Всички попълнени диетични въпросници на всеки четири години.

  150-килограмовата Оливия се пъхна в минижуп, последва голям срам СНИМКА:

„Това е едно от най-големите и най-продължителните проучвания за изследване на препоръчителните диетични модели и дългосрочния риск от преждевременна смърт и смърт от сериозни заболявания“, каза Ху. Ху и неговият екип оцениха участниците по това колко добре следват четири стила на здравословно хранене, които са в съответствие с настоящите диетични насоки на САЩ.

„Хората с най -висококачествени диети , в сравнение с тези с най-ниско качество, са имали приблизително 20% намаление на смъртността от всякакви причини“, каза Кац, президент и основател на организацията с нестопанска цел True Health Initiative.

Проучването също така установи намаляване на риска от смърт от определени хронични заболявания, ако хората подобрят диетата си с течение на времето, каза Ху.

Най-здравословните видове хранене

Едната е средиземноморската диета, която набляга на яденето на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, риба и много зехтин, каза Ху.

„Този ​​модел на хранене набляга на здравословните мазнини, особено на мононенаситените мазнини, заедно с храни на растителна основа и умерени количества алкохол“, каза той.

Средиземноморска диета, зехтин, маслини, домати
Pixabay

Следващата се нарича здравословна растителна диета, която също се фокусира върху яденето на повече растителни продукти, но не приема никакви животински продукти и алкохол.

„Дори обезсърчава относително здравословни варианти, като риба или някои млечни продукти“, каза Ху, добавяйки, че такъв хранителен план също не поддържа нездравословни храни на растителна основа, като картофени продукти.

Има и друг добър тип диета: „Специално включихме ядки , семена, пълнозърнести храни и по-малко консумация на червено и преработено месо и подсладени напитки“, добави той. „Умерената консумация на алкохол е разрешена.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *