четвъртък , септември 19 2024

Ранобудник ли си или нощна сова? Ето как това се отразява на вашите способности:

Вероятно знаете дали сте ранобудник или нощна сова, но знаехте ли, че вашият хронотип на съня всъщност може да бъде свързан с вашите когнитивни способности?

Според ново изследване, публикувано в списанието Behavioural Sciences1, ето какво трябва да знаете.

Изследване на хронотипите във връзка с когнитивните способности

Според това проучване предишни изследвания показват, че хората, които са по-енергични вечер (така наречените „нощни птици“) имат по-добра вербална интелигентност. Това изследване искаше да проучи тези открития малко по-задълбочено, изучавайки как хронотипът на хората е свързан с различните когнитивни способности, пише Mind Body Green .

За да направят това, те откриват хронотипите на 61 възрастни, като ги проследяват с устройство, което измерва ежедневните им дейности, включително, но не само, време на сън, време на събуждане, общо време на сън и междудневна стабилност (известна също като силата на нечий циркаден ритъм или как графикът на съня е последователен всеки ден).

След 10 дни наблюдение бяха тествани когнитивните способности на участниците, като изследователите специално търсеха вербални способности, способности за разсъждение и краткосрочна памет,за още интересни статии натиснете тук.

И накрая, резултатите показаха, че предишни доказателства, които предполагат, че нощните птици са по-вербално интелигентни, може да не са приемливи.

Като съавтор на изследването и директор на Лабораторията за изследване на съня на Университета в Отава, д-р Стюарт Фогел , обяснява в прессъобщение: „Когато вземете предвид ключови фактори, включително време на сън и възраст, установихме, че точно обратното е вярно, че сутрешните типове са склонни да имат превъзходни вербални способности“, добавяйки, че този резултат е „изненадващ“ и „сигнализира, че това е много по-сложно, отколкото някой си е мислил преди“.

  Нacилa paздeлeнa двoйкa ce cъбpa cлeд 53 гoдини и oткpи изгубeнaтa cи дъщepя:

Не сте ранобудник? Ето какво трябва да направите

Въпреки че може да не сте в състояние да решите дали сте ранобудник или нощна птица, друго важно заключение от това проучване е, че ранобудниците са склонни да имат по-голяма стабилност между дните, което означава, че моделите им на сън са по-последователни от тези на нощните сови в тълпата.

Както Фогел обяснява: „Нашият мозък наистина жадува за редовност и за да бъдем оптимално в собствения си ритъм, трябва да се придържаме към този график и да не се опитваме постоянно да наваксваме.“

Нощните птици обаче може да искат да обърнат допълнително внимание на графика си за сън и да се опитат да си лягат и да се събуждат по едно и също време всеки ден.

И разбира се, без значение по кое време тялото ви естествено иска да си ляга, никога не пречи да се подготвите за добър нощен сън. Независимо дали сте ранобудник или нощник, разчитането на полезни инструменти като затъмняващи завеси, качествени аксесоари за сън и будилници може да ви помогне да поддържате регулиран циркаден ритъм.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *