четвъртък , септември 19 2024
Снимка: StockSnap/pixabay.com

Кафе на гладно, липса на сън, седене: ето как всичко това застрашава здравето ни:

Здравословният начин на живот се е превърнал в лукс, който малцина могат да си позволят в забързаното ежедневие. 

Качествената закуска, здравословните храни, ежедневните упражнения са само част от нещата, на които трябва да настоявате, за да живеете по-здравословно. Въпреки усилията си обаче, много хора несъзнателно правят неща, които могат да навредят на здравето им.

Ето за какво става дума.

Не нанасяте слънцезащитен крем редовно

През летните месеци това се разбира от само себе си, но мнозина забравят, че трябва да се предпазват от ултравиолетовите лъчи през останалите месеци, дори и през зимните. 

Редовното нанасяне на кремове със защитен фактор 15 или повече може да намали риска от меланом с цели 50 процента. Ултравиолетовите лъчи са навсякъде – те проникват през прозорците на автомобили, офиси и апартаменти, дори когато вали и е облачно. 

Трябва да се пазите, дори ако карате ски, кънки, туризъм, разходка, препоръчва дерматологът Лили Талакуб, както съобщава HufPost.

Пиете кафе на празен стомах

Проучванията показват, че кофеинът е добър за стимулиране на метаболизма, намаляване на риска от диабет, но също така намалява риска от преждевременна смърт. Но това не означава, че една сутрешна чаша кафе на празен стомах е добър избор. 

Диетологът Елиза Савидж обяснява, че можем да се дехидратираме през нощта, особено през зимните месеци и под влиянието на отоплението през нощта. Пиенето на кафе на празен стомах само ще влоши състоянието на дехидратация, затова сутрин е необходимо първо да се пие вода на гладно, съветва Севиджова.

  13-днeвнa дaтcкa диeтa зa oтcлaбвaнe 20 кг! Щe ce cтoпитe, кaктo никoгa дoceгa:

Седите през цялото време

Начинът на живот, който включва постоянно седене, е почти често срещан днес, но крие много опасности за здравето като повишен риск от диабет, кръвни съсиреци, липса на концентрация и намалена производителност. 

Не е нужно да бягате маратони, но „трикове“ като паркиране на колата малко по-далеч от входа, ставане, когато например има реклами по телевизията и други подобни, могат да окажат положително влияние върху профилактиката на вашето здраве.

Липса на сън

Нарушенията на съня са много често срещано явление . И лошото качество или липсата на сън може да причини множество здравословни проблеми.. Като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *