петък , септември 20 2024
Pixabay

Човек ослепява, след като спи с контактни лещи:

Единственото нещо, което накара Чад Грошен да прогледне, е същото, което му отне зрението.

Човекът от Синсинати беше заблуден от контактните лещи „нощ и ден“, които предполагат, че потребителите могат да спят, докато носят лещите, и се събуди с мъчителна болка в очите и загуба на зрение.

Groeschen развива опасна инфекция, която вероятно е причинена от спане за дълги периоди от време с лещи в продължение на няколко нощи.

Сега мъжът, нуждаещ се от трансплантация на роговица, предупреждава хората да „поддържат безупречна хигиена“, за да избегнат същата злощастна съдба.

Бактериална инфекция, причинена от контактни лещи

През 2015 г. Чад Грошен се събуди с мъчителна болка в лявото си око, което също беше замъглено от слепота.

„По средата на деня започнаха да ме сърбят очите и си помислих, че вероятно е алергия, затова ги извадих. На следващата сутрин зрението в лявото ми око започна да се замъглява.

Той продължи: „Видът контактни лещи, които имам, се наричат ​​нощни и дневни лещи и бях с впечатлението, че можете да ги оставите в продължение на 30 дни“, каза Грошен пред USA Today, обяснявайки, че той носи лещите си, извади нещо седмица.

„Мислех, че колкото по-малко си бъркам в очите, толкова по-добре.“

Но не беше за добро.

Въпреки че лещите се продават за „непрекъснато носене“ от една до четири седмици, проучване от 2013 г. на Американската академия по офталмология показва, че нощното носене, независимо от вида на контактната леща, увеличава вероятността от инфекция на роговицата.

  Високо кръвно? Рецептата на баба Мита избавила 3800 души от високо кръвно:

Когато Groeschen, тогава на 39 години, посетил специалист, му казали, че е развил язва на роговицата, заразена с бактерии Pseudomonas, което според лекарите се дължи на спане с контактни лещи за дълги периоди от време.

Грьошен обясни, че лекарите му казали, че контактната леща действа като петриево блюдо, улавяйки бактериите, които след това атакуват окото му.

След дни Грьошен, скулптор за организация за обновяване, вече не можеше да вижда с лявото си око и му беше казано, че вероятно ще се нуждае от трансплантация на роговица, за да възстанови зрението си.

„Много хора, които ги носят, не са наясно как правилно да носят и да се грижат за контактните лещи“

Проучване на Центъра за контрол на заболяванията (CDC) показва, че по-голямата част от приблизително 41 милиона носещи контактни лещи в цялата страна съдържат/причиняват поне един рисков фактор, който би застрашил тяхното зрение.

Същото проучване показва, че 82,3% от хората са държали контактните си лещи по-дълго от препоръчаното, повече от половината са пълнили отново разтвора, вместо да го изпразнят, а 50% са носили лещите, докато спят.

„Доброто зрение допринася за цялостното благосъстояние и независимост на хора от всички възрасти, така че е важно да не се прави компромис със здравословното носене и грижа за контактни лещи“, казва медицинският епидемиолог Дженифър Коуп от CDC, MD, MPH

„Откриваме, че много потребители не са наясно как правилно да носят и да се грижат за контактните лещи“, каза тя.

Тъй като много хора поемат рискове с контактните лещи, инфекциите се появяват по-често, причинявайки необратими увреждания, за които някои хора не знаят.

  Какво може да ти се случи след раждането - и никой не те подготвя за това:

Според CDC средно един на 500 носещи контактни лещи ще развие сериозна очна инфекция всяка година, която може да доведе до слепота.

През декември 2022 г. Майк Крумхолц, сега на 22 години, можеше да ослепее завинаги, след като подряма 40 минути с контактните си лещи, все още в очите. След дрямката си той се изкъпа, свали контактните си лещи и заспа. За това съобщи той в публикация във Фейсбук.

На 19 декември подремнах за кратко с контактните си лещи, събудих се и ги свалих само с лошо чувство…

На следващия ден Крумхолц се събуди със сърбящо, „лепкаво“ око, което беше чувствително към светлина. Подобно на Грьошен, той първоначално помислил, че е алергия, но нещата се влошили много.

Acanthamoeba кератит

Лекарите казаха, че бейзболистът от Флорида е бил заразен с рядък паразит, наречен Acanthamoeba keratitis, който може да причини слепота. Крумхолц съобщи, че му е казано, че спането с контактни лещи, дори за кратко време, може да е позволило на микроскопичния организъм да зарази роговицата.

Крумхолц споделя историята си във Facebook и се надява да предупреди другите за опасностите от съня с контакти.

Той пише: „Няма болка, която да си представя, че е по-лоша. И най-силните лекарства не помагат. И най-лошото е, че само на 21 години не знам дали някога ще видя отново.

Една публикация продължава.. „Не мога да изляза навън повече от 30 дни и си сложих ураганните щори, за да се предпазя от светлината.“

На Крумхолц също беше казано,че „най-добрият сценарий“е той да се освободи от паразита до края на лятото на 2023 г.  След това той може да се подложи на трансплантация на роговица, за да се отстрани заразената част от окото му.

  По-рано или по-късно е добре да раждаме: Плюсовете и минусите на ранното и късното раждане:

„Знам, че никога повече няма да виждам напълно.. Но не знам каква част от зрението си ще си върна“, каза той.

Съвети за предотвратяване на очни инфекции (CDC)

  • Измийте ръцете си старателно със сапун и вода и ги подсушете добре, преди да докоснете контактните лещи.
  • Извадете контактните си лещи преди сън, душ или плуване.
  • Разтривайте и изплаквайте контактните лещи с дезинфектант всеки път, когато ги сваляте
  • Разтрийте и изплакнете калъфа с контактен разтвор, подсушете го с чиста кърпа и го съхранявайте обърнат с главата надолу с отстранена капачка след всяка употреба
  • Сменяйте кутийките за контактни лещи поне на всеки три месеца
  • Избягвайте „допълването“ на разтвора в кутията за лещи; Вместо това изпразнете напълно стария разтвор, преди да го напълните с нов
  • Носете резервен чифт очила, в случай че трябва да свалите контактните лещи

Междувременно Koerschner предупреждава: „Ако нещо се случи с окото ви, незабавно посетете специалист и осигурете подходяща хигиена.“

Моля, винаги поддържайте добра хигиена на очите! Разбираме, че понякога може да изглежда ненужно, но обещаваме, че ще си струва времето.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *