четвъртък , септември 19 2024
Снимка: pexels.com/suzyhazelwood

Кое е по-здравословно черно или бяло грозде:

Има различни видове грозде, като основната разлика, която виждаме, е цветът. Има: червено, бяло и черно грозде.

Съществуват различни видове плодове и зеленчуци, които поради разнообразието си са отлични съюзници в опазването на здравето, но някои сортове, в сравнение с други, имат по-малко захар и калории и повече витамини. Сред тези примери откриваме и грозде, пише „Новости журнал“.

Разлики между червено и бяло грозде

От гледна точка на количеството минерали и витамини, разликите между различните сортове грозде са минимални. Всички разновидности се състоят предимно от вода и са богати на фруктоза. И зеленото, и черното грозде имат еднакви ползи за здравето. Единствената разлика между бялото и черното грозде е, че по-тъмните нюанси имат много по-високо количество ресвератрол.

Черното и червеното грозде съдържат ресвератрол. Ресвератролът е известен най-вече с положителния си ефект върху стареенето. Той също така помага за контролиране на кръвната захар, тъй като увеличава секрецията на инсулин в тялото ви.

Семките и люспите на червеното грозде също имат голямо количество фибри.

Гроздовата каша е богата на витамини В1, В6, В2, А и С; минерали сол, мед, желязо, магнезий, цинк, калий и натрий; и органични киселини, ябълчена, винена и лимонена. 

В кожата на червеното грозде са концентрирани множество полифеноли (предимно ресвератрол), които намаляват консумацията на енергия, натрупването на мазнини в черния дроб, кръвната захар и дори кръвното налягане. Що се отнася до калориите на гроздето, то е около 60 на 100 грама, така че е нискокалоричен плод.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *