четвъртък , септември 19 2024
Снимка: pexels.com/alleksana

Знаете ли какво ядете: Опасни бактерии в храната, обърнете специално внимание на тези храни:

Всеки е застрашен от хранително отравяне, но е особено опасно за бременни жени, малки деца, възрастни хора и страдащи от хронични заболявания. Внимателно боравене с месо, яйца, риба…

Можем да намалим риска от хранителни заболявания, като избягваме храните, които най-често съдържат бактерии, а това са седемте най-често срещани в храните, които могат да причинят хранително отравяне:

1. E.coli

Ешерихия коли е пръчковидна грам-отрицателна бактерия, която живее в червата на здрави хора и животни. Често се среща в храни като недостатъчно топлинно говеждо, сурово мляко, сокове и замърсена вода. Симптомите на инфекция с E. coli включват тежка диария, стомашна болка и повръщане и могат да продължат пет до 10 дни.

За да избегнете инфекция с E. coli, гответе месото достатъчно дълго, измивайте плодовете и зеленчуците преди ядене или готвене и избягвайте непастьоризирано мляко и сокове.

2. Campylobacter

Campylobacter са бактерии със спираловидна форма. Те обикновено обитават храносмилателната система на пилетата и кравите, като ги заразяват без никакви признаци на заболяване. Повечето хора, които се разболяват от кампилобактериоза, развиват диария, спазми, болки в стомаха и треска в рамките на два до пет дни след излагане. Диарията може да бъде кървава и може да бъде придружена от гадене и повръщане. Болестта обикновено продължава около седмица.

Според Световната здравна организация около 13 случая на кампилобактериоза се диагностицират всяка година на всеки 100 000 души. Повечето инфекции обикновено са леки, но могат да бъдат опасни за малки деца или възрастни хора. За да избегнете инфекция с Campylobacter, гответе месото достатъчно дълго, измивайте ръцете си след работа със сурова храна, измивайте кухненските прибори след употреба и пийте само пастьоризирано мляко.

  Образованието в Япония, от което родното знание може само да гледа и да се учи:

3. Листерия

Listeria monocytogenes са бактерии, намиращи се в почвата и водата, а също присъстват в сурови храни, преработени храни и непастьоризирано мляко. За разлика от други бактерии, листерията може да расте и да се разпространява дори в хладилника.

Симптомите на инфекцията включват висока температура, главоболие, стомашно разстройство и повръщане. За някои хора болестта може да бъде по-сериозна, дори фатална. Хората с повишен риск от заразяване с листериоза са бременни жени и неродени бебета, хора над 50 години и хора със слаба имунна система.

За да се предпазите от листериоза, измивайте всички сурови храни, особено плодовете и зеленчуците, добре под течаща вода преди консумация, дори ако ги белите и/или готвите след това. Също така изтъркайте плодове и зеленчуци с твърда кора (например краставици) с чиста четка за почистване на плодове и зеленчуци. 

След това избършете с чиста кърпа или чиста хартиена кърпа. Поддържайте кухнята и хладилника чисти. Обърнете внимание на чистотата на кухненските прибори. Сгответе или изпечете добре месото, което ядете. Консумирайте веднага готовата храна. Никога не дръжте храна в хладилника по-дълго от предписания срок на годност.

4. Вибриони

Vibrio parahaemolyticus бактерии живеят в солена вода и често се срещат в сурови морски дарове. Хората, които ядат сурови или недостатъчно обработени миди, обикновено се заразяват в рамките на 24 часа. Те получават симптоми като водниста диария със стомашни спазми, гадене, повръщане, температура и треска.

Симптомите могат да продължат до три дни. По-тежките инфекции са редки и се срещат по-често при хора с отслабена имунна система. Повечето инфекции могат да бъдат предотвратени чрез щателна обработка на морските дарове.

5. Toxoplasma gondii

Повече от 60 милиона мъже, жени и деца в Съединените щати са заразени с паразита Toxoplasma gondii, според CDC. Но много малко имат симптоми, тъй като имунната система обикновено не позволява на паразита да причини заболяване. Въпреки това има хора, които развиват токсоплазмоза и имат симптоми като главоболие, болки в тялото и треска. Паразитът може също така да причини сериозни проблеми като увреждане на мозъка, очите и други органи при бременни жени и хора с отслабена имунна система.

  Полудяват от цъфтеж през цялата година: ТРИТЕ правила за поливане на орхидеи:

Повечето хора се заразяват с токсоплазмоза, като влязат в контакт с котешки изпражнения, които носят паразитите, ядат замърсено месо, което е сурово или неправилно сготвено, или пият вода, която съдържа паразитите. За да се предотврати това заболяване, CDC препоръчва готвене на храна при безопасна температура, измиване на ръцете преди работа с храна, избягване на пиене на необработена вода, а бременните жени трябва да стоят далеч от котешка тоалетна.

6. Салмонела

Салмонелата е група от бактерии, които обикновено се срещат в яйца, говеждо, сурово месо и птици, а понякога и в немити плодове и зеленчуци. Възможните признаци и симптоми включват гадене и повръщане, коремна болка, диария, треска, висока температура или главоболие. Симптомите обикновено продължават между четири и седем дни.

Повечето хора се възстановяват без лечение, но инфекциите със салмонела могат да бъдат по-сериозни при възрастни хора, бебета и хора с хронични заболявания. Ако не се лекува правилно, салмонелата може да се разпространи чрез кръвта до други органи, което понякога води до смърт.

За да се предотврати инфекция, сурови и недостатъчно сготвени яйца, птици или месо не трябва да се ядат, според CDC. Не слагайте готвена храна върху чинии, върху които е имало сурово месо. Ръцете, дъските за рязане, кухненските повърхности и кухненските прибори трябва да се измиват старателно след работа с неварена храна.

7. Норовирус

Норовирусите са вируси, които причиняват гастроентерит, заболяване, което причинява възпаление на стомаха и червата. Понякога се нарича стомашен грип. Вирусите обикновено се намират в замърсена храна или напитки, но могат да живеят и на повърхности или да се разпространяват при контакт със заразен човек.

  Двaмa бpaтя близнaци ce oжeнили зa двe cecтpи близнaчки: Кoгa видитe тeхнитe дeцa, нямa дa Ви ce вяpвa:

Гастроентеритът може да бъде много заразен. Симптомите включват гадене, стомашни спазми, повръщане, диария, главоболие, треска и умора и обикновено продължават няколко дни. За да се предпазите от норовирус, мийте често ръцете си, дезинфекцирайте замърсените повърхности в кухнята и банята и боравете внимателно с храната, пишат от 24 часа.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *