четвъртък , септември 19 2024

Добре че не си дадох парите в магазина за тор. Мама ме открехна – сега цветята растат като полудели, подрязвам ги през месец:

Всяко растение от време на време се нуждае от правилно подхранване . Това е особено важно в трудните времена от живота на цветето. Например, след пресаждане, ако растението е било отслабено от вредители или някакво заболяване, и, разбира се, в периода на вегетация и периода на цъфтеж.

За едно от най-ефективните средства за подхранване  се считат  дрождите . Те имат благоприятен ефект върху кореновата система и стимулират растежа и цъфтежа на растенията.

Дрождите отделят много полезни вещества , които активно стимулират растежа на растенията, като например растителни хормони , витамини и ауксини . Освен това, в дрождите се съдържат цитокинини – хормони, които помагат за регулиране на клетъчното делене и диференциране; наличието на тези вещества също има благоприятен ефект върху растенията.

Много изследвания са показали, че именно  подхранването с мая драматично повишава активността на микроорганизмите в почвата, получава се бърза минерализация на органичните вещества, а отделянето на въглероден диоксид е значително подобрено. Ето защо подхранването на растенията с мая е равнозначно на торене с  минерални торове .

Как да приготвим домашен тор от мая

За да го приготвите, разтворете 10 грама мая и 1 супена лъжица захар в 1 литър хладка вода . Ако нямате под ръка обикновена мая, можете да използвате и суха: разтворете 1 грам суха мая и 1 чаена лъжичка захар в 1 литър вода. Без значение каква мая сте използвали за приготвяне на хранителния разтвор – конвенционален или сух – преди да подхраните растенията, оставете разтвора в покой в продължение на около 2 часа, за да „втаса“.

Как се процедира

Преди да го приложите върху растението, трябва да разредите разтвора с вода в съотношение 1: 5. Поливайте цветята с него един път месечно през есента и зимата, а през пролетта и лятото – веднъж на всеки 10 дни.

  Как да почистите мазнината от кухненските шкафове за секунди:

източник

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *