четвъртък , септември 19 2024

Това са първите признаци, че черният ви дроб не функционира правилно:

Това са първите признаци, че черният ви дроб не функционира правилно: Ако забележите тези симптоми, посетете Вашия лекар

Хронично заболяване с увреждане на чернодробната тъкан се нарича чернодробна цироза. Цирозата всъщност е заболяване, което възниква като следствие и по-късен етап от други чернодробни състояния и заболявания.

Причините са различни: прекомерна консумация на алкохол, хепатит или затлъстяване на черния дроб. Лечението зависи от тежестта на състоянието и причината за самото заболяване.

При чернодробна цироза здравата чернодробна тъкан е увредена и черният дроб е окончателно унищожен. Поради това черният дроб не работи правилно. Така притока на кръв през черния дроб се блокира и този орган след това по-бавно обработва хранителни вещества, хормони, лекарства…

Най-честата причина за цироза на черния дроб е прекомерната консумация на алкохол, която продължава с години. В допълнение, появата на цироза може да бъде повлияна от чернодробни инфекции като хепатит В или хепатит С, както и от мастен черен дроб, причинен от затлъстяване или диабет. 

Цироза на черния дроб може да възникне при хора, които са се борили с някои други чернодробни заболявания. Винаги възниква в резултат на някакво друго заболяване или състояние. Ако самите причини не се лекуват, черният дроб спира да работи.

Как да разпознаем цироза на черния дроб?

Симптомите на чернодробна цироза зависят от стадия на заболяването. В самото начало симптомите може да липсват. В други случаи симптомите ще бъдат много подобни на всяка болест, поради което заболяването е по-трудно да се диагностицира.

Симптомите включват:

загуба на апетит
умора и слабост
загуба на енергия
точковидни червени петна по кожата
гадене
треска
внезапна загуба на тегло

  Как не съм разбрала?! Съпругът ми имал две семейства:

Когато черният дроб вече не функционира правилно, ще се появи жълта кожа, както и жълти бели, подуване на краката и ставите, сърбеж по кожата, кафява урина, кръв в изпражненията, ранна менопауза при жените и загуба на сексуално желание при мъжете. . Могат също да настъпят промени в поведението и загуба на паметта. Когато заболяването е в последен стадий, могат да се появят и болки в корема, които могат да бъдат тъпи и пронизващи. Натрупването на вода в стомаха е признак на напреднала цироза.

Как се диагностицира цирозата на черния дроб?

Чрез палпиране на корема лекарите могат да подозират цироза на черния дроб. Циротичният черен дроб също може да бъде разпознат по додрата, защото ще бъде груб и твърд. Кръвната картина също е показател. Ако резултатите показват повишен билирубин, повишени нива на желязо или креатинин, може да става въпрос за чернодробна цироза. След това CT и ултразвук, ендоскопия и тъканна биопсия.

Може ли да се лекува цироза?

Няма лечение за това състояние, защото тъканта вече е увредена и няма връщане назад. Въпреки това има начини да се предотврати влошаването на състоянието и те включват промяна на навиците в начина на живот, спиране на консумацията на алкохол и загуба на тегло, ако лицето е с наднормено тегло. Има и лекарства, които лекуват проблема, причинил цирозата, като по този начин облекчават симптомите.

Цирозата на черния дроб е хронично заболяване, което възниква в резултат на някакво друго заболяване или състояние на черния дроб. Има редица симптоми и се лекува чрез лечение на причините и подобряване на качеството на живот.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *