четвъртък , септември 19 2024
Снимка: unsplash.com/gabrielgurrola

Всеки ден закусвах по три яйца: Ето какво се случи със здравето ми, бях изумена:

Реших да направя личен експеримент и реших да ям три яйца на закуска всеки ден в продължение на една седмица. Резултатите ме удивиха.

 Първата стъпка в моя експеримент беше да се изправя срещу дългогодишния мит, че яйцата имат негативен ефект върху сърцето. Оказва се, че това схващане е остаряло и изследванията показват, че яйцата не са толкова вредни, колкото се смяташе. 

Диетологът Йоана Бурдеос ми обясни, че яйцата са богати на протеини и основни хранителни вещества като мастноразтворими витамини, витамини от група В, фолиева киселина и холин. Освен това яйцата се наричат ​​„пълноценен протеин“ заради всичките девет незаменими аминокиселини, които съдържат – казва Джейми Статис, журналист от списание „Healthy“. 

Тя развълнувано започна седмицата си, като закусваше по три яйца всеки ден. 

– Първия ден направих фритата с останалата сьомга, сервирана върху освежаваща рукола с фета. На следващия ден, бързайки да стегна багажа за път, взех три варени яйца със салата. След това ядох бъркани яйца, после омлет, после поширани яйца, после пак варени и печени. И така избутах една седмица. Този експеримент предизвика повече от просто промяна в диетата ми – той също повлия на ежедневните ми решения.

През седмицата, казва тя, забелязала, че е станала по-внимателна в избора на другите храни, които яде през деня.

– Вместо да натроша тортата, реших две ябълки. Тази промяна ме остави сита за по-дълго, което се оказа полезно по време на дълги полети и натоварени дни.

Въпреки че има противоречия относно това колко безопасно е да се ядат яйца всеки ден, изследванията се промениха през годините. Harvard Health сега предполага, че средностатистическият здрав човек може да консумира до седем яйца на седмица без значителни последствия.

  На мама след 50 започнаха да ѝ изтръпват пръстите и често имаше главоболие. Позната сестра подкани причината и простото лечение:

– Диетоложката Бланка Гарсия ми напомни, че е важно да се поддържа разнообразие в диетата и че яйцата не трябва да се консумират в прекомерни количества всеки ден. След седмица експерименти разбрах, че яйцата са много ценен източник на протеини и хранителни вещества. 

Възнамерявам да запазя някои навици, като например да ям твърдо сварени яйца като закуска или да приготвям различни ястия като омлети и фритати. Този експеримент ми напомни, че храната е не само гориво за тялото, но и инструмент за вземане на по-добри ежедневни решения за здравето.

Ако търсите начин да подобрите диетата си, помислете дали да не включите яйца в закуската си.

 Опитът ми показва, че малка промяна в диетата може да окаже значително влияние върху вашето здраве и ежедневие.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *