четвъртък , септември 19 2024

Дни преди инсулт тялото ни предупреждава – 7 сигнала за наближаващ мозъчен удар:

Инсултът , както е другото название на мозъчния удар , е едно от най-сериозните нарушения на мозъка и една от най-честите причини за смърт. Всички имаме бегло понятие какво означава това състояние – накратко, при него даден район на нашия мозък не получава нужното количество кислород и започва да умира.

Нашето тяло е проектирано по такъв начин, че при почти всяка болест то ни сигнализира за това.

Но често пропускаме тези сигнали и не им обръщаме нужното внимание.

В тази статия ще ви разкажем за 7 признака, които показват предстоящо начало на инсулт . Ако забележите един или повече от няколко симптома, незабавно се консултирайте с лекар!

Мозъчен удар

Загуба на периферно зрение/Тунелно зрение

Тоест, виждате добре пред себе си, но не и наоколо. Ако този проблем се развива постепенно, вероятно се касае за нещо друго, но не и мозъчен удар. Но ако установите подобно зрително увреждане в рамките на няколко секунди, тогава трябва спешно да потърсите лекарска помощ. Същото се отнася за всяко друго моментално увреждане на зрението или слуха.

Халюцинации (зрение, слух, миризма)

Това могат да бъдат халюцинации от всякакъв вид: зрителни, слухови, миризми. Ако не приемате силни лекарства, които влияят на нервната система, тогава подобни халюцинации са сигурен знак за смъртта на мозъчните клетки, които излъчват определени импулси в този момент. Те определено трябва да ви предупредят да потърсите помощ.

Тежко главоболие

Главоболието преследва всички и разбира се причините за това са различни. Но ако почувствате остри, силни и необичайни болки, и те са по-различни от тези, които обикновено имате, тогава определено потърсете лекарска помощ!

  Как се къпеш? Ето какво казва за вас частта от тялото, която първо измиете:

Липса на контрол над тялото

При инсулт често се нарушават областите на мозъка, отговорни за контрола на тялото. За да определите дали е става въпрос за подобно нарушение, трябва да отидете до огледалото и да вдигнете двете си ръце едновременно – ако едната се издигне нормално, а другата – не, по-добре потърсете помощ! Същото важи и за т.нар. „крива усмивка“, когато едната страна на устата (лицето) сякаш не се подчинява на сигналите на мозъка.

признаци инсулт

Реч

При инсулт започван да настъпват нарушения на речта. Замяната на думи една с друга, промяна местата на думите, трудно изразяване на мислите… Най-вероятно няма да забележите това сами, но ако има някой до вас, който да го установи, незабавно извикайте линейка!

Промяна на кръвното налягане

Преди не сте забелязали рязки скокове в кръвното налягане, но сега те са налице. В този случай също си струва да проверите здравето си.

Загуба на усещане, координация

Например, напълно трезвен човек започва да се държи като пиян, без видимо обяснение. Това е повод да бъде консултиран от лекар.

източник

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *