четвъртък , септември 19 2024

Тези храни имат по-малко от 50 калории и са невероятно здравословни:

Нискокалоричните растителни храни са богати на хранителни вещества и могат да бъдат част от балансирана диета. Сами знаете, че краставиците и спанакът съдържат много витамини и минерали, но не са много калорични. 

Ето защо те са отличен избор, ако се опитвате да свалите няколко килограма, но и да запазите здравето си.

– Важно е да се отбележи, че нискокалоричната храна не означава, че храната има по-малко хранителни вещества – казва диетологът Тифани Ма за Livestrong.

Храните в този списък имат по-малко от 50 калории на 100 грама, лесно достъпни са и са пълни с основни хранителни вещества, които могат да ви помогнат да останете стройни и здрави.

Спанак – 23 калории на 100 грама

Може би се досещате, че спанакът е в този списък. Освен чудесна добавка към салати, спанакът подобрява и здравето.

Съдържа каротеноиди, включително бета каротин и лутеин, които са пигменти, които предотвратяват свързаните с възрастта зрителни заболявания като дегенерация на макулата.

– Спанакът е богат на антиоксиданти, които могат да намалят оксидативния стрес и по този начин потенциално да намалят риска от развитие на рак – обяснява Ма.

Спанакът е известен също като отличен източник на желязо, една средна порция покрива 21% от препоръчителната дневна доза (RDA), но е още по-добър източник на витамин А (59 процента от RDA на порция), фолиева киселина (49 процента), манган (44 процента) и витамин С (34 процента). Сред по-силните му съставки са витамини от група В, витамини Е, витамин К, магнезий, калций, калий, натрий, фосфор, цинк, сяра, йод, мед, аминокиселини аргинин и лизин и диетични фибри.

Гъби – 22 калории на 100 грама

Когато бяхме деца премахвахме всяка гъба от пицата, но когато пораснахме, разбрахме, че това е страхотна добавка към всяко ястие. В сосове, като гарнитура, към паста, бъркани яйца. Месестата текстура на гъбите може да се използва по много начини и освен това ще получите много витамини и минерали.

Гъбите са източник на диетични фибри, витамини C, D и фолат. Последното е важно за доброто ни настроение и образуването на еритроцити. Проучванията върху животни показват, че тези гъби помагат за понижаване на високи нива на кръвната захар, мазнини и холестерол. Също така те имат положителен ефект върху работата на черния дроб.

  Лекар каза кои хора НИКОГА не трябва да ядат яйца:

Гъбите манатарки са изключително богати на диетични фибри. Ако изядем само една порция манатарки, ще задоволим почти 50% от дневните си нужди от фибри.

Стридите съдържат повече калий, отколкото натрий, затова се препоръчват на хора, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Съдържанието на желязо също е значително, така че те често се консумират от хора, които имат големи физически натоварвания. Калцият също се отличава със съдържанието си, поради което стридите са важен източник на този минерал за веганите. От аминокиселините те съдържат значително количество глутаминова киселина. Помага за създаването на нови клетки и по този начин за обновяването на тъканите.

Които и гъби да изберете (ядливи разбира се), няма да сгрешите. Ще приемате множество хранителни вещества.

Кале – 49 калории на 100 грама

Знаете ли, че една порция кейл съдържа повече калций от малък кашон мляко?

– Кейлът е зелен листен зеленчук, богат на витамин К, витамин С, калций и фибри. Поддържа здравето на сърцето, кожата и костите – казва Ма.

Кейлът, който е богат на калий, е най-отговорен за защитата на здравето на сърцето и намаляването на риска от развитие на сърдечни заболявания и инфаркт.

Има и противораков ефект. Това се дължи на глюкозинолатите, естествени серни вещества, които придават на зеле и някои други видове зеленчуци специфичен горчив вкус. Доказано е, че кейлът намалява риска от развитие на най-малко пет вида тумори: на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, яйчниците и простатата, като има такъв защитен ефект благодарение на глюкозинолатите, които съдържа.

По време на храносмилането глюкозинолатите се разграждат и се превръщат в активни вещества изотиоцианати, които помагат за детоксикация на тялото и могат да предотвратят растежа на тумора, тъй като имат противовъзпалителен ефект и предпазват ДНК клетките от увреждане.

Рукола – 25 калории на 100 грама

Растение, което обичаме да виждаме на пицата. Важна храна в средиземноморската диета и като зелен листен зеленчук, руколата има многобройни предимства. Пикантният вкус е интересна алтернатива на зелените листни зеленчуци като спанак или зеле.

Руколата се състои от 90 процента вода и заема много място в стомаха, като в същото време съдържа много малко калории.

Освен че е богата на нитрити, които могат да понижат кръвното налягане, руколата е отличен източник на калий: две супени лъжици съдържат същото количество калий, колкото да изядете 3 и половина средно големи банана. Калият отпуска кръвоносните съдове и насърчава тялото да отделя натрий, като и двете помагат за поддържане на нормални нива на кръвното налягане.

  Тест само за дами. Изберете един мъж и узнайте повече за себе си:

Тъй като руколата също е с високо съдържание на витамин К, калций, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти, тя също играе роля за подобряване на здравето на костите, поддържайки нашата имунна система и нервната функция.

Целина – 16 калории на 100 грама

Тази отлична добавка към салати, смутита всъщност има „отрицателни калории“. Какво означава? А именно, докато дъвчете и усвоявате целина, тялото ви изразходва повече калории, отколкото приемате, като я ядете. Да, вие ядете и горите калории.

Той е богат източник на антиоксиданти и полезни ензими, витамини и минерали, като витамини К и С, фолат и витамин В6.

Целината съдържа антиоксиданти и полизахариди, които действат като противовъзпалителни лекарства, а възпалението е честа причина за хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и артрит. Всичко това прави целината полезна при лечение на широк спектър от състояния, които се влошават от възпаление: болки в ставите (като артрит), подагра, бъбречни и чернодробни инфекции, синдром на раздразнените черва и инфекции на пикочните пътища.

Определено е препоръчително да се яде сурово, защото така ще си набавите най-много витамини и минерали.

Зелена (римска) салата – 15 калории на 100 грама

Ако искате леко да промените рецептата на вашата традиционна салата, препоръчваме ви да добавите салата Романо. Този зелен листен зеленчук е страхотен приятел на здравето и хидратацията.

Въпреки че е предимно вода, той е богат на витамин С, калций, витамин К, витамин А, фолат, фосфор и много други важни витамини и минерали.

Витамин С, който се намира в него, е мощен антиоксидант. Който помага за поддържането на имунната система, както и за поддържането на здрави кости и зъби. Поради високото си съдържание на калций, марулята може да бъде отличен съюзник в поддържането на функцията на мускулите. Нервите и съсирването на кръвта.

Костна супа – около 50 калории на 100 грама

Добавяйки кости към вашата супа, вие добавяте колаген, вид протеин, който е отговорен за здравето на ставите.

Костите от червено месо (говеждо, козе и агнешко) ще произведат бульон с повече естествени мастни киселини, които помагат за поддържане на мускулната маса и контролират диабет тип 2. Бульонът от пилешки кости ще осигури повече протеини на хранене. Докато рибените кости са невероятен източник на йод , и двете са отлични източници на колаген.

  Животът побеждава: Бебета и деца са извадени живи след 48 ч. под руините

Костният бульон осигурява много микроелементи, включително калций, фосфор, магнезий, витамин А, витамин К2, желязо, цинк, селен и манган. Много от тези микронутриенти са важни за нашия метаболизъм.

Но супата също може да ви помогне да отслабнете. Всъщност редовното ядене на супа е свързано с по-ниско телесно тегло и по-здравословна диета, пълна с протеини и фибри. Според проучване на British Journal of Nutrition от 2014 г. на повече от 10 000 възрастни.

Манголд – 20 калории на 100 грама

Зелен листен зеленчук, който е почти ежедневна гарнитура в Средиземноморието, но не се използва твърде често в сръбската кухня.

При манголда най-важни са листата. Освен това те са добър източник на каротеноиди, магнезий, манган, желязо, калий, витамини Е, С, К и фолат, беталаин и фенолни киселини и други фенолни вещества с антиоксидантна активност. Това е едно от малкото растения, които не губят своята хранителна стойност при топлинна обработка.

Именно благодарение на богатия си състав, манголдът се използва в народната медицина като помощно средство за облекчаване на възпалителни процеси. И понижаване на високите концентрации на кръвна захар. Освен това научни изследвания показват, че бетацианините (червени растителни пигменти), съдържащи се в манголд. Инхибират растежа на раковите клетки, като по този начин предотвратяват разпространението им.

Освен това, поради високото съдържание на витамин К, поддържа здравето на костите и предотвратява остеопорозата.

Краставици – 12 калории на 100 грама

Има ли зеленчук, който да ни освежава повече от краставиците? Краставиците са богати на вода, което означава, че са чудесни за хидратация.

Те са добър източник на фитонутриенти; билкови компоненти, които ни предпазват от различни заболявания. Сред тях са флавоноиди, лигнани, тритерпени.

Краставицата също така е източник на калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, цинк, манган, мед и селен и съдържа витамин С, витамин В и витамин К. От споменатите минерали краставиците са най-богати на калий, който е важни за гъвкавостта.мускулите и регулирането на кръвното налягане.

Тайната на мощното действие на краставицата се крие до голяма степен в силициевата киселина. Която насърчава и поддържа добро здраве на съединителната тъкан, мускулите, връзките, хрущялите и костите и подобрява тена и състоянието на кожата.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *