четвъртък , септември 19 2024
Снимка: pexels.com/stockphotoartist

Има ли смисъл плодовете и зеленчуците да се киснат в сода за хляб:

Измиването на плодовете и зеленчуците преди консумация е необходимо, за да се премахнат мръсотията, пестицидите и бактериите, които могат да бъдат вредни за нашето здраве. И докато някои просто ги мокрят и измиват с вода, други решават да ги измият старателно, най-често с помощта на сода бикарбонат.

Въпросът е дали наистина е необходимо и как се отразява на любимите ни храни.

Директорът на Института по обща и физична химия д-р Стеван Благоевич, гост на Prva TV, обясни дали всичко това е необходимо, за да се предпазим.

„Това е един от начините, които се разпространяват така, но не е необходимо. Достатъчно е да измиете ягодите във вода, както и другите плодове. 

Содата за хляб променя рН, вероятно ще промени малко цвета и вкуса“, ​​обяснява д-р Благоевич. На въпрос дали е възможно да се премахнат пестицидите от плодовете със сода за хляб, докторът беше ясен:

„Не. Содата за хляб влияе само на промяната на pH, не влияе твърде много на разтворимостта, нито премахва мазнините. Това е история, която някой е пуснал и изобщо не е проверил”. Обяснява директорът на Института по обща и физична химия.

Както посочва лекарят, повечето плодове и зеленчуци се пръскат в някои цикли с малки концентрации на пестициди . И ябълки, ягоди, лук, домати…

Той добавя, че всичко, което изглежда красиво на окото, спанак или пресен лук, съдържа пестициди и е защитен от тях. Що се отнася до храната, която се пръска най-много, д-р Благоевич посочва, че това са ябълките.

  Ето как правилно се реже мушкатото напролет, за да не е просто гола пръчка, а да цъфти чак до зима:

„Ако се измият добре, пестицидите се премахват. Достатъчно е храната да се измие с хладка вода за 10-15 минути“, посъветва накрая д-р Благоевич.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *