четвъртък , септември 19 2024
Снимка: unsplash.com/gbarkz

Ако забележите този симптом, докато лежите по гръб, сърцето ви не работи правилно:

Сърдечната недостатъчност е много сериозен здравословен проблем. Това се случва, когато сърцето вече не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв, което означава, че не осигурява необходимото кръвоснабдяване на тялото. 

Рискови фактори за това заболяване са високо кръвно налягане, затлъстяване, прекомерна консумация на алкохол и възраст. Лекарите препоръчват да започнете да го лекувате веднага щом получите диагнозата си, пише списание City.

Броят на хората,страдащи от сърдечна недостатъчност,непрекъснато нараства и се очаква до 2040 г.два пъти повече хора да страдат от това заболяване. Смята се, че 1-2 процента от общото население на развитите страни има сърдечна недостатъчност и само 50% от пациентите с напреднало заболяване оцеляват пет години, според Американската асоциация за сърдечно-съдово здраве.

Въпреки че сърдечната недостатъчност е относително често срещано заболяване, много хора не знаят какви са нейните симптоми. Един от тях е особено показателен и не бива да се пренебрегва. Това е затруднено дишане в легнало положение, известно още като ортопнея.

„При нормални обстоятелства, когато лежите, кръвта ще се движи плавно до крайниците ви и обратно към сърцето. Но в случай, че страдате от сърдечна недостатъчност, сърцето не може да се справи с повишеното количество кръв. Това води до натрупване на течност в белите дробове и съответно до задух“. Обясни експерт по това заболяване от Мичиганския университет.

Ако забележите този симптом при себе си, важно е да говорите с Вашия лекар възможно най-скоро. И да предприемете необходимите стъпки за подобряване на здравето на сърцето.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *