петък , септември 20 2024
Снимка: unsplash.com/vladimirov

Ако имате стомашна язва, трябва да ядете тези храни всеки ден:

Преди няколко години Американският колеж по гастроентерология изненада медицинската общественост със съобщението, че лекарите, работещи в тази институция, са заключили, че диетата не влияе по никакъв начин на стомашната язва, тоест не може нито да влоши, нито да облекчи симптомите.

Въпреки това пациентите, които са диагностицирани със стомашна язва, знаят, че се чувстват по-добре или по-зле след консумация на определени (групи) храни, а експертите отдават това на коварната бактерия Helicobacter pylori, която често е причина за стомашни язви, докато друга често срещана причина е прекомерната употреба на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и аспирин.

Какво да ядете, ако имате стомашна язва?

Като се има предвид важността на ролята, която Helicobacter pylori играе в развитието на стомашни язви, учените изследват как всички храни влияят на тези случаи.

Освен редовната употреба на лекарства по препоръка и указания на лекаря се препоръчва в менюто да се включат следните храни: репички, карфиол, зеле, броколи, къдраво зеле, спанак, чушки, моркови, ябълки, боровинки, малини , ягоди, череши, зехтин, мед, чесън, пробиотични храни като кисело мляко и кефир, както и куркума и женско биле.

Как храната влияе на стомашната язва?

А именно, според Healthline,ако стомашната ви язва е причинена от бактерията Helicobacter pylori,е необходимо да увеличите приема на храни. Богати на антиоксиданти, които защитават и активират имунната система, тоест помагат в борбата с инфекциите. Освен това е отлична профилактика на рак на стомаха.

Храни като боровинки,череши,но също и бабура са известни с високото си антиоксидантно съдържание. Докато зеле и спанак също съдържат много витамини от група В и калций. В броколите има сулфорафан, съединение, което пречи на активността на бактерията Helicobacter pylori. Докато мастните киселини в зехтина помагат при инфекции, причинени от тази бактерия. 

  Мъжът успя да заслужи титлата най-добър баща и най-лош съпруг за 9 секунди, видеото е хит:

Храните, които имат пробиотичен ефект, предпазват от повторно заразяване. И това са само част от причините да направите тези храни част от ежедневното си меню.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *