четвъртък , септември 19 2024
Тимо Волц/Unsplash

Тази храна възстановява кръвта, пълна е с витамин С:

Те са невероятно лечебни, но не са толкова популярни, колкото малините или боровинките.

Всички знаем, че къпините са вкусни и здравословни, но някои изследвания показват, че те имат множество ползи за човешкото тяло.

След изследване учените стигнаха до заключението, че къпините помагат на човешкото тяло по много начини, от полезни като източник на витамини и минерали до съставки, които помагат в борбата с рака.

Както пише Daily Mail, този плод укрепва имунитета, тъй като съдържа витамин С, който има няколко важни роли. Къпините имат два пъти повече от този витамин от боровинките.

„Витамин С е от решаващо значение за имунитета и сърдечно-съдовата система, тъй като понижава кръвното налягане“, каза лекар Урсула Аренс . Тя припомни още, че витамин С е важен и при лечението на анемия, защото подобрява усвояването на желязото.

Къпините имат повече фибри от повечето други плодове. 

Ще има около осем грама фибри в шепа къпини и само четири грама в 25 грама пълнозърнести храни, както се препоръчва на ден. Освен че са полезни за храносмилането и поддържането на теглото, фибрите помагат за понижаване и поддържане на холестерола.

Къпините съдържат и танини, които намаляват кървенето при леки наранявания, каза доктор Сара Уилсън , работеща в лондонската болница „Принцеса Грейс“.

Тя добави, че лапите от къпини се използват в традиционната медицина за по-бързо зарастване на рани. Когато танините влязат в контакт с раната, те помагат на тъканта да заздравее по-бързо.

Боровинките съдържат антиоксиданти, които съдържат антоцианини, които забавят растежа на раковите клетки. Други видове червени плодове и зеленчуци също съдържат антоцианини, но къпините според последните изследвания ги съдържат в много по-висок процент.

  Един чай е cпасител за орхидеите: Ще цъфтят като луди, но трябва да го използвате по този начин

„Те също така съдържат антитялото C3G, което помага в борбата срещу рака на кожата и хранопровода“, обясни Аренс.

С две шепи къпини на ден ще набавите необходимата доза манган в организма си. Той е един от минералите, които са необходими за по-здрави и здрави кости. Добрата новина е, че те имат само 43 калории.

Къпините също съдържат витамин B9, известен като фолиева киселина. Заедно с витамин B12 е необходим за създаването на нови кръвни клетки. Фолиевата киселина често се препоръчва на бременни жени, тъй като предотвратява дефекти на невралната тръба в ембриона.

Къпините също имат лутеин, който е добър за защита на очите, тъй като може да предотврати увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *