четвъртък , септември 19 2024
Pexels

Тези части на тялото могат да ви предупредят за диабет:

Диабетът може да засегне 1,31 милиарда души до 2050 г.

Диабетът се разпространява бързо и няколко фактора могат да бъдат държани отговорни за него. Проучване на Lancet изчислява, че до 2050 г. има вероятност общо 1,31 милиарда души да бъдат засегнати от диабет.

Лекарите казват, че нездравословният начин на живот и липсата на информираност допринасят за разпространението на това заболяване сред населението на света, поради което е изключително важно да се познават различните симптоми, свързани с него.

кожа

Кожата , най-големият орган на тялото, може да предложи фини, но значими улики за диабета. Хората с диабет често имат суха, сърбяща кожа поради дехидратацията, която е резултат от честото уриниране, отличителен белег на състоянието. Освен това, наличието на Acanthosis nigricans – тъмни, удебелени петна по кожата, обикновено в гънките на тялото – може да показва инсулинова резистентност, често предшественик на диабет тип 2. В допълнение, хората с диабет са по-податливи на гъбични инфекции, които виреят в среда с високо съдържание на захар.

очи

Диабетът може да има значително въздействие върху очите , потенциално водещо до състояние, наречено диабетна ретинопатия. Това прогресивно разстройство уврежда кръвоносните съдове в ретината, влошавайки зрението. Зрителни нарушения, като замъглено или променливо зрение, затруднено фокусиране или внезапни промени в зрението, могат да сигнализират за появата на диабетна ретинопатия. Редовните очни прегледи са ключови за откриването и лечението на това усложнение.

Крака и стъпала

Увреждането на нервите (невропатия) и лошото кръвообращение са чести усложнения на диабета, особено на долните крайници. Диабетната невропатия може да доведе до изтръпване, изтръпване или дори болка в стъпалата и краката. Освен това, намаленият кръвен поток увеличава риска от диабетни язви и инфекции на краката, потенциално изискващи ампутация, ако не се лекува. Правилната грижа за краката и редовните прегледи са от съществено значение за предотвратяване на тези усложнения.

  Кaкви биcквитки дoнece кoлeжкaтa в oфиca нe cпpяхмe дa ядeм вcички, a кaтo ми кaзa, чe ce пpигoтвят oт 3 cъcтaвки пaднaх oт cтoлa:

Бъбреци

Диабетът е водещата причина за бъбречно заболяване, известно още като диабетна нефропатия. Това състояние постепенно уврежда бъбречната функция и в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност. Признаците за засягане на бъбреците могат да включват подути глезени, повишена честота на уриниране и постоянно високо кръвно налягане. Редовното проследяване на бъбречната функция и кръвното налягане е от ключово значение за справянето с това усложнение, свързано с диабета.

Сърце и сърдечно-съдова система

Диабетът значително увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми, включително сърдечни заболявания и инсулт. Хората с диабет могат да изпитат симптоми като болка в гърдите, задух и сърцебиене. Освен това наличието на рискови фактори, свързани с диабета, като затлъстяване и висок холестерол, допълнително увеличава сърдечно-съдовата заплаха. Промените в начина на живот и правилното управление на диабета играят ключова роля за смекчаването на тези рискове.

Устата и венците

Диабетът може да компрометира оралното здраве, като увеличи риска от инфекции на венците или пародонтоза. Симптомите включват кървене на венците, постоянен лош дъх и отдръпване на венците. Поддържането на добра орална хигиена и редовните посещения при зъболекар са наложителни за предотвратяване на свързаните с диабета зъбни усложнения.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *