четвъртък , септември 19 2024
Снимка: pexels.com/rgsk97

Постоянно сте потен? Може да е признак за сериозни здравословни проблеми

Лятото е времето, когато приемаме за даденост, че постоянно ни е горещо, но експертите твърдят, че хората, които често страдат от непоносими жеги, трябва да обърнат внимание на няколко потенциални здравословни проблема, които причиняват тези неприятни симптоми.

Горещите вълни са естествена последица от менопаузата или реакция към нещо, което сме пили или яли. Но те могат да бъдат и индикатор за по-сериозен здравословен проблем, като хипертиреоидизъм, диабет или в най-лошия случай рак.

По-долу е преглед на симптомите и потенциалните причини, които причиняват постоянно усещане за топлина, което не е (само) свързано с високи летни температури.

Защо ни е горещо?

Усещането за топлина е свързано с начина, по който тялото регулира температурата. Малка област в мозъка, наречена хипоталамус, действа като термостат, поддържайки температурата на тялото на 37 градуса по Целзий.

Когато тялото е твърде топло, хипоталамусът предизвиква изпотяване и отваря кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата, за да охлади цялото тяло.

„Но когато ви е прекалено горещо, може да има проблем с вашата система за регулиране на температурата“, казва д-р. Хорвиц от клиниката в Кливланд описва какво може да причини топлина:

– непоносимостта към топлина намалява способността за адаптиране към по-високи температури. „Можете да почувствате топлината и потта при температури, които другите смятат за удобни“, посочва д-р. Хорвиц

– горещи вълни: здравните специалисти смятат, че това са бързи, преувеличени опити тялото да се освободи от топлината. Горещите вълни са точно това, което подсказва името – внезапни вълни от топлина, изпотяване и зачервяване. Когато са силни, могат да ви оставят изтощени и изпотени и да нарушат съня ви.

„Усещането за горещина може да е естествено явление или симптом на по-сериозно състояние. Причина за безпокойство ли е, в зависимост от причината“, посочва лекарят от клиниката в Кливланд и изброява няколко причини, които носят сериозни рискове за здравето.

Кофеин, алкохол и пикантна храна

„Това, което ядете или пиете, може да повлияе на тялото ви по различни начини, защото в усилията си да регулирате това, което влагате в него, вие се чувствате горещи и се потите“, казва д-р. Хорвиц и дава примери:

  Домът ви мирише на пържено с дни? Няколко хитри съвета как да премахнем миризмата:

кофеинът, съдържащ се в кафето, чая и газираните напитки, ускорява сърдечната честота и метаболизма ви, което ви кара да усещате горещи вълни

алкохолът увеличава изпотяването и притока на кръв към кожата, което води до повишаване на телесната температура

пикантната храна създава усещане за топлина, така че тялото започва да активира производството на пот, за да се охлади.

Лекарства

Усещането за топлина и изпотяване е страничен ефект на някои лекарства, като:

антидепресанти и лекарства против тревожност
разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)
лекарства за химиотерапия
лекарства за еректилна дисфункция
нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)
стероиди
лекарства за щитовидната жлеза

„Ако започвате ново лекарство, може да почувствате топлина временно, докато тялото ви се приспособи“, обяснява д-р. Хорвиц добавя:

„Но ако все още имате симптоми след месец, уведомете Вашия лекар. Те могат да разгледат вашите притеснения и да коригират лекарството или дозата, ако е необходимо.

Бременност

Бременността може да бъде прекрасно време, но това са и месеците, в които тялото преминава през някои драматични промени. Главоболие, болки в гърба и запек са само част от често срещаните симптоми, свързани с бременността.

„Нормално е да ти е горещо, когато си бременна. Тази реакция се дължи на повишени хормони и повече кръв, протичаща през тялото ви. Както повечето симптоми, свързани с бременността, това усещане за топлина ще изчезне след раждането“, отбелязва лекарят.

Менопауза

Една от най-честите причини за горещи вълни и нощно изпотяване е менопаузата. Това се случва след края на менструалния цикъл, тъй като яйчниците спират да произвеждат естроген и прогестерон.

Менопаузата обикновено започва на възраст между 45 и 55 години. Симптомите, включително горещи вълни, могат да се появят до десетилетие по-рано, в период, наречен перименопауза.

„Много жени изпитват горещи вълни, свързани с менопаузата. За щастие имаме много ефективни възможности за облекчаване на силния дискомфорт, който някои жени изпитват. Ако имате горещи вълни, уговорете си среща и говорете с вашия лекар за това“, казва д-р. Хорвиц.

Напреднала възраст

С напредване на възрастта температурата на тялото ви се променя и хората над 65 години често се приспособяват по-трудно към студ или топлина.

  Тайнственото място в Странджа, от което ще наcтръхнете:

„Възрастните хора се потят по-малко и имат по-лоша циркулация. Те също могат да имат здравословни проблеми или да приемат лекарства, които влияят на регулирането на температурата, което влошава проблема с топлината“, посочва лекарят.

Когато навън е горещо, възрастните хора усещат топлината по-интензивно. Те също са изложени на по-голям риск от проблеми, свързани с топлината, като изтощение или топлинен удар.

Живот с наднормено тегло

Хората с наднормено тегло или затлъстяване задържат повече телесна топлина.

„Ако се интересувате да отслабнете и да го поддържате, попитайте Вашия лекар за безопасни и ефективни опции“, отбелязва д-р. Хорвиц.

Хипертиреоидизъм

Като част от ендокринната система, щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират много функции на тялото.

Ако щитовидната жлеза е хиперактивна, тя произвежда твърде много хормони и този излишък може да причини нередовен менструален цикъл и непоносимост към топлина.

Ако щитовидната ви жлеза е виновна за честите ви горещи вълни, вероятно ще изпитате други симптоми, като умора, изтъняла коса, неволна загуба на тегло и затруднено концентриране.

Диабет

Диабетът възниква, когато тялото не може да регулира захарта. Инсулинът е хормон, който помага да се контролира количеството му в кръвта и се освобождава от панкреаса, когато кръвната захар се повиши след хранене.

Има два вида диабет:

диабет тип 1: тялото не произвежда инсулин
диабет тип 2: клетките не реагират на инсулина, както би трябвало

„Нивата на кръвната захар, които са твърде високи или твърде ниски, могат да ви накарат да се чувствате изключително горещи и да се потите. Този проблем може да възникне, ако диабетът не се лекува правилно. Освен това може да е ранен признак на заболяването“, предупреждава лекарят и допълва:

„Ако подозирате този проблем, обърнете внимание на ранните признаци на диабет и говорете с Вашия лекар. Здравословното хранене и редовната физическа активност са важни за регулирането на кръвната захар.“

Тревожност и депресия

По време на стресови периоди или периоди в живота, когато изпитваме повишен страх и постоянна несигурност, нервната система задейства реакцията на борба или бягство. Този отговор забавя незначителните телесни функции и засилва сетивата, като ви помага да оцелеете.

Ако сте тревожни и депресирани, мозъкът ви може да ви каже, че сте в опасност, дори когато не сте, казва д-р. Хорвиц. Тъй като нервната система реагира на стрес, сърцето и дишането се ускоряват, така че можете да усетите топлината.

  Сaмoтнa 70-гoдишнa учитeлкa никoгa нe e имaлa пapти зa poждeнният cи дeн, чувa някoй дa извиквa имeтo й нa улицaтa:

фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично заболяване, което причинява повишена чувствителност към болка. Усещането за горещина и изпотяване могат да бъдат един от симптомите, заедно с проблеми със съня, чувство на умствена „мъгла“, главоболие и умора.

„Въпреки че горещите вълни и изпотяването са свързани с фибромиалгия, повечето хора с това състояние ще имат и други свързани симптоми. Чрез лекарства и други стратегии за справяне можем да помогнем на пациентите да намерят облекчение“, отбелязва д-р. Хорвиц.

Рак

Няколко вида рак могат да повлияят на хормоналните нива и да ви накарат да се чувствате горещи. например:

Невроендокринните тумори възникват в ендокринните клетки, които произвеждат хормони и се намират в цялото тяло. Някои невроендокринни тумори произвеждат допълнителни хормони, които могат да доведат до карциноиден синдром. Най-честият симптом на карциноиден синдром е усещане за зачервяване и топлина.

Феохромоцитомите са тумори на надбъбречните жлези. Те произвеждат твърде много адреналин, което може да предизвика усещане за топлина.

„Невроендокринните тумори и феохромоцитомите са редки видове рак. Що се отнася до причините, поради които ви е горещо, те са много по-рядко срещани от други потенциални причини“, твърди лекарят.

Как да намалим постоянното усещане за непоносима жега?

д-р Horwitz препоръчва да следите симптомите си, как се чувстват и кога се появяват. Постоянно ли ви е горещо? Изпитвате ли горещи вълни или нощно изпотяване?

„Чувството за горещина от храна, кофеин или алкохол е нормално и не трябва да ви тревожи. Но ако чувствате, че не можете да регулирате телесната си температура или ако топлината пречи на живота ви, време е да говорите с вашия лекар“, подчертава д-р. Хорвиц заключава:

„Лекарят ще провери вашите симптоми и ще ви помогне да определите следващите стъпки. Те могат да препоръчат кръвни изследвания, допълнително наблюдение или насочване към специалист. Така или иначе, вашият лекар ще ви помогне да разберете защо ви е горещо и ще намери стратегии, които да ви помогнат да се охладите.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *