събота , септември 21 2024

Колко кофеин е опасен? Ето какво трябва да знаете, преди да посегнете към друга чаша:

Харесва ни или не, законният стимулант, известен като кофеин, е голяма част от живота ни. Но има препоръчително количество за неговия прием.

Правилното количество кафе се свързва с дълголетие, по-силен черен дроб и по-ниски шансове за болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и рак на дебелото черво, според Johns Hopkins Medicine.

Но тъй като всичко в живота е с мярка, приемът на количеството кафе има своя граница, където преминава от добро към лошо. Според регистрирания диетолог Джордан Хил препоръчителната граница за прием на кофеин е около 400 милиграма на ден.

Все пак Хил препоръчва 300 милиграма на ден за възрастни, особено тези, които може да са по-чувствителни към страничните ефекти на кофеина. Една малка чаша кафе съдържа малко под 100 милиграма кофеин, така че трябва да избягвате повече от четири такива кафета на ден.

Кафето не е единственото вещество, което съдържа кофеин. И много видове чай, газирани напитки, енергийни напитки или блокчета, добавки и дори шоколад съдържат кофеин.

 Всяка от тези храни има различни количества кофеин в тях, така че ако ги консумираме през деня, може да бъде много лесно да надхвърлим тази препоръка от 300 милиграма – предупреждава Хил.

Какво се случва, ако се превиши дневната доза от 400 милиграма?
Потенциалът за множество странични ефекти е главоболие, безсъние, нервност или безпокойство, последвани от раздразнителност, учестен пулс и мускулни тремори. Дългосрочната прекомерна консумация може да влоши тези ефекти, а тези, които консумират твърде много кофеин, могат да получат високо кръвно налягане, постоянни стомашно-чревни проблеми и в редки случаи смърт.

  Дерматолог разкрива три съставки, които ще намалят видимостта на бръчките:

Кофеинът технически е лекарство, т.е. стимулант. Това означава, че ускорява централната нервна система и повишава енергийните нива. Абсорбира се в рамките на 45 минути след консумация и остава в кръвта между 90 минути и девет часа и половина. Това също зависи от това колко храна се консумира, пушенето (което ускорява разграждането) или бременността и оралните контрацептиви (което забавя).

– Можем също така да изградим толерантност към кофеина, което просто означава, че имаме нужда от повече кофеин, за да почувстваме същите ефекти – предупреждава Хил, посочвайки краткосрочни ефекти като бдителност и повишена производителност:

– Може би е необходим повече кофеин, за да се усетят тези неща, но в същото време с увеличаването на количеството кофеин нараства и рискът от странични ефекти.

Как да намалим приема на кафе?

Хил препоръчва първо да преминете от кафе с кофеин към безкофеиново кафе. Или преминаване към чай с по-малко кофеин от чаша кафе. Редувайте кафе с вода, за да утолите жаждата си и нуждата си от хидратация, без да посягате към нова чаша кафе.

Колко кофеин могат да приемат децата?

Препоръката за деца на 11 години и по-малки е нула кофеин. А за деца на възраст от 12 до 17 години това е по-малко от 100 милиграма на ден, казва Хил. И отново, не е само кафето – родителите трябва да внимават за кофеин в газираните напитки, шоколада, лекарствата без рецепта и дори храните с вкус на кафе като сладолед и бонбони.

Най-голямото безпокойство при децата и кофеина е нарушението на съня.

– Приемът на кофеин ще повлияе на способността им да учат на следващия ден, те ще бъдат сънливи, няма да бъдат толкова бдителни, което ще попречи на редовното им развитие – посочва Хил.

  Тя не можеше да разбере защо детето ѝ започна да се задушава (опасност във всеки дом):

Може ли да се пие кафе по време на бременност?

Хил съветва, че консумацията на по-малко от 200 милиграма кафе на ден обикновено е добре по време на бременност. Смята се, че кофеинът причинява свиване на кръвоносните съдове в матката и плацентата, намалявайки притока на кръв към плода.

Проучване от 2021 г. установи, че бременни жени, които консумират по-малко от 200 милиграма кофеин на ден, раждат по-малки бебета.

Установено е също, че консумацията на малки до умерени количества кофеин не води до повишен риск от гестационен диабет, прееклампсия или хипертония при бременни жени, съобщава USA Today.

Прочетете също

Лиcтaтa нa пpяcнoтo зeлe изcмуквaт бoлecтитe oт чoвeшкoтo тялo

Зелевите листа са чудно природно средство. Природата крие толкова много уникални тайни, които може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *