четвъртък , септември 19 2024
Снимка: Pixabay/Марек

4 признака показват, че приемате твърде много сол в тялото си, това количество е опасно за здравето ви:

Трапезната сол или натриевият хлорид съдържа около 40 процента натрий, основно хранително вещество. В малки количества натрият помага за провеждането на нервните импулси, свиването и отпускането на мускулите и поддържа водния и минералния баланс. Недостигът на сол може да доведе до мускулни крампи, гадене, умора и световъртеж.

Консумацията на повече от 6 грама сол на ден, което е около една чаена лъжичка, може да бъде вредно за нашето здраве. Високият прием на сол нарушава естествения натриев баланс в организма, което може да доведе до високо кръвно налягане. Хипертонията е състояние, при което кръвното налягане остава повишено с течение на времето, което може да увеличи риска от заболяване на сърцето и кръвоносната система.

Ако подозирате, че ядете твърде много сол, ето четири издайнически знака.

Главоболие

Дехидратацията, причинена от прекомерния прием на сол, може да доведе до силно главоболие. Тези главоболия обикновено са болезнени и предизвикват пулсиращо усещане. Те се появяват час или два след хранене, тъй като нивата на натрий в тялото се повишават. Можете да се отървете от тях, като пиете вода.

Подути ръце и крака

Подуването на пръстите, китките, глезените или краката може да бъде забавена реакция на скок на натрий в тялото. А именно, когато консумираме твърде много сол, тялото задържа излишък от натрий и увеличава количеството течност извън клетките. Това причинява намалена бъбречна функция и повишава кръвното налягане.

Високо кръвно налягане

Солта е най-честата причина за високо кръвно налягане. Само за 30 минути консумацията на излишна сол ще има физическа реакция върху кръвоносните съдове. Високото кръвно налягане или хипертонията може да увеличи риска от сериозни проблеми като инфаркт и инсулт, ако не се лекува.

  Безподобно вкусни тиганички от тиквички с разтопен кашкавал – нежен вкус и неземен аромат:

Често уриниране

Прекомерната жажда е често срещан отговор на яденето на солени храни и естествено води до увеличаване на консумацията на течности, което води до прекомерно уриниране. Изпращайки сигнал, че имате нужда от много течности, тялото се опитва да премахне излишната натрупана сол.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *