четвъртък , септември 19 2024

Тези храни подобряват работата на мозъка:

Ученето, мисленето, решаването на проблеми, вземането на решения и способността за поддържане на вниманието попадат в когнитивните функции.

Изследванията показват, че храните, които включваме в нашата диета, играят ключова роля в поддържането на мозъчната функция, подобряването на паметта и общото когнитивно благополучие.

Много доказателства показват, че диета с ниско съдържание на мазнини предпазва от когнитивен спад.

Освен, че следните храни имат благоприятен ефект върху когнитивните функции на мозъка, те са и много вкусни.

яйца

Яйцата са естествен източник на хранителни вещества, които поддържат здравето на мозъка, включително холин (150 милиграма на голямо яйце) и лутеин и зеаксантин (252 микрограма на голямо яйце). Холинът в яйцата помага за поддържането на здравето на мозъка през целия живот на всяка възраст и етап, включително памет, мислене, настроение и т.н.

Лутеинът отдавна се свързва със здравето на очите, но изследванията разкриха, че той може също да играе важна роля в способността за свързване. Подобно на това как лутеинът се натрупва в окото, той присъства и в мозъка и е положително свързан с по-добрата когнитивна функция при възрастните хора и академичното представяне при децата.

гъби

Гъбите са водещите източници на ерготионеин – аминокиселина, която действа като антиоксидант. Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на ерготионеина го правят важно биоактивно съединение, което може да допринесе за здравословно стареене, когнитивни ползи и намаляване на стреса, когато е част от здравословен начин на живот и хранителни навици. 

Въпреки че всички гъби имат ерготионеин, някои сортове съдържат повече от това съединение от други. Гъбите шийтаке, стриди и майтаке имат най-високи количества ерготионеин в сравнение с други видове.

  Пластичен и реконструктивен хирург в София за безплатни консултации!

Орехи

Орехите са единствените ядки, които са добър източник на ALA омега-3 мастни киселини, което ги прави една от най-добрите храни за здравето на мозъка. И яденето на тези ядки може да помогне в борбата с оксидативния стрес и възпалението – два фактора за когнитивен спад.

Диви боровинки

Въпреки че конвенционалните боровинки също са добро допълнение към диетата за поддържане на здравето на мозъка, дивите боровинки са показали, че особено помагат на по-възрастните хора с по-бавни когнитивни процеси да мислят по-бързо. 

Според проучването,тези,които са консумирали диви боровинки на прах всеки ден в продължение на шест месеца,са подобрили скоростта на обработка. А тези на възраст 75-80 години са имали най-изразено подобрение.

Сьомга

Омега-3 полиненаситената мастна киселина докозахексаенова киселина (DHA) е важна за адекватното развитие на мозъка и познанието. Тази уникална мазнина е концентрирана в мозъка и играе важна роля в мозъчната функция. Известно е,че мазните студеноводни риби,като сьомгата, са източник на DHA омега-3 мастни киселини, което ги прави мощна храна за мозъка.

портокали

Портокалите имат множество хранителни вещества и растителни съединения, които могат да играят положителна роля в когнитивното здраве. Когато са включени като част от балансирана диета, включително витамин С, тиамин, витамин В6 и хесперидин. Едно проучване установи, че възрастни, които консумират 100 процента портокалов сок всеки ден в продължение на 8 седмици, са постигнали по-добри резултати при комбинирани тестове за глобална когнитивна функция в сравнение с контролна група.

дини

Динята е източник на много хранителни вещества, които поддържат здравето на мозъка, включително каротеноид, наречен ликопен. Това растително съединение, което е отговорно за червено-розовия цвят на динята, проявява невропротективни свойства поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Изследванията показват значителна положителна връзка между консумацията на ликопен и поддържането на когнитивните функции на мозъка.

  Откакто си слагам 1 сапун под завивките се преродих и запалих цялата рода и всички приятели да го правят

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *