четвъртък , септември 19 2024

Какво е „студен шок“? Лекарят обясни как да избегнем фатални последици:

Температурите тези дни достигат максимални стойности, затова повечето нашенци и гости от различни страни се потят от сутрин до вечер. Тези, които са по-щастливи, по-близо до морето, реката или езерото, имат тази прекрасна възможност за незабавно освежаване. Но и тук трябва да внимавате!

Колкото и да ви е горещо и колко сте нетърпеливи, внезапното скачане във водата при високи температури може да доведе до трагични последици. Всичко заради ефекта, който професията нарича студов шок и който е потенциално фатален.

Намокрете се преди да скочите

Студовият шок е реакцията на тялото ви към внезапния контакт на (нагрято) тяло със студена вода. А какво точно се случва в тялото по време на появата на студов шок, кардиологът Дражен Шебетич от поликлиника Шебетич.

„След излагане на високи температури се разширяват кръвоносните съдове – артерии и вени. При внезапно навлизане във вода, която е много студена или по-студена от въздуха, тялото реагира по обратния начин и внезапно притиска кръвоносните съдове. Това потенциално води до спазъм на кръвоносните съдове и увеличаване на натоварването на сърцето от налягане, което при сърдечно болни или страдащи от напрежение може да доведе до остра сърдечна недостатъчност и внезапна смърт“, казва лекарят.

Всеки трябва да се грижи за себе си, не само хората, които са наясно със сърдечните си проблеми, или възрастните хора. Повечето жертви на студов шок са на възраст под 30 години, показва статистиката. И те са предимно мъжки.

Ето защо, преди да влезете в зоната за освежаване:

– напръскайте с морска/вода и намалете телесната температура

  За оптимално храносмилане: Ето колко време трябва да минава между храненията

– никога не скачайте и не бягайте веднага след слънчеви бани

– пийте много течности и използвайте защитен фактор

– не влизайте в морето/водата с пълен стомах

При студов шок основното правило е да пренебрегнем естествения човешки инстинкт за оцеляване и да спрем трескаво да плуваме. Тази привидно животоспасяваща тактика всъщност е потенциално смъртоносен капан и най-лошото решение, което можете да вземете. Допълнително натоварва сърцето , охлажда кожата и потенциално пълни белите дробове с вода. Резултатът е възможно удавяне.

В случай на студен шок, просто плувайте за 60-90 секунди. След като температурата на тялото и дишането ви се стабилизират, можете да плувате отново.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *