четвъртък , септември 19 2024

Наистина ли имате нужда от дезодорант? Ето какво казват експертите:

Подобно на миенето на зъбите или лицето, слагането на дезодорант всеки ден е нещо, което повечето хора възприемат като един от основните хигиенни ритуали.

Решението да се носи дезодорант всеки ден вероятно се основава повече на лични и културни предпочитания, отколкото на потенциални медицински нужди, казват експерти по дерматология.

„Хората имат силни предпочитания и чувствителност към миризми. „От началото на времето хората са използвали парфюми и одеколони, за да прикрият неприятните миризми“, казва дерматологът Нина Ботън. „Но не е като използването на конец за зъби, където има данни, че всъщност ще живеете по-дълго, ако използвате редовно зъби за зъби“, добавя той.

„Ние се потим, за да контролираме телесната температура“, казва дерматологът Джошуа Цайхнер. „В някои случаи обаче се потим повече от необходимото. Това е известно като патологично изпотяване или хиперхидроза.

 Самата пот е без мирис. Но бактериите по кожата разграждат потта, създавайки неприятна миризма.“ Ако решите да използвате продукти против изпотяване поради тази причина, нанасяйте ги през нощта, каза Zeichner. „Тъй като се потим по-малко през нощта, те могат по-ефективно да образуват запушалка в потните жлези, ако ги нанесете преди лягане.“

Но ако не се потите прекомерно, блокирането на отделянето на пот с антиперспирант „вероятно не е добра идея“, казва дерматологът Джули Русак. 

„Като го блокирате напълно, рискувате парадоксално увеличаване на производството на пот в други области“, добавя той.

Неносенето на дезодоранти или продукти против изпотяване може да има плюсове и минуси. В зависимост от това как вие и другите около вас възприемате естествената миризма на тялото си, съобщава CNN .

  Ще ахнете като видите детето на тази красавица и чернокожия й мъж-Снимки:

„Ако спрете да използвате дезодорант или антиперспирант, може да развиете по-силна миризма с течение на времето“, казва дерматологът Аманда Дойл. „Когато спрете да използвате такива продукти и се потите повече. Това създава благоприятна среда за свръхрастеж на бактерии и гъбички, което може да причини по-силна миризма.“

Ежедневната старателна баня обаче е най-важният начин да избегнете телесната миризма, казват експертите. Трябва да се съсредоточите върху измиването на лицето, подмишниците и гениталната област. Тези области са склонни да се потят повече от други части на тялото. Необичайно лошата телесна миризма може да означава, че не почиствате кожата си както трябва.

Други начини за намаляване на риска от миризма чрез предотвратяване на потта и бактериалния свръхрастеж включват носенето на широки, дишащи, памучни дрехи и използване на локални антибактериални препарати като бензоил пероксид или локални антибиотици с рецепта, казва Дойл.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *