петък , септември 20 2024

8 причини да имате синини по тялото си,които не са от удари:

Синините са отражение на леки наранявания на кръвоносните съдове под повърхността на кожата. Ако тези артерии са повредени, малко количество кръв може да изтече през отворената кожа, оставяйки черно, синкаво или лилаво „петно“ върху кожата, казва семейният лекар от Cleveland Clinic Dr. Кори Фишър.

Но какво ще стане, ако ги получим твърде лесно и имаме множество синини по краката, ръцете или цялото тяло, които възникват от всеки, дори и най-малкият удар? Ето какво може да причини синини, които дори не лекуваме така, както сме ги получили.

1. Хранителни добавки

Някои хранителни добавки могат да причинят необясними синини – напр. чесън, джинджифил, гинко, женшен, омега-3 мастни киселини (рибено масло) и витамин Е, поради техния потенциален ефект върху тромбоцитите; кръвни плочици, които играят роля в хемостазата и съсирването на кръвта.

Това е добра причина да се консултирате с вашия лекар, преди да вземете каквато и да е хранителна добавка, по каквато и да е причина – тъй като, предупреждава д-р Фишър, хранителните добавки могат не само да „взаимодействат“ с други лекарства, които могат да бъдат предписани, но и не са регулирани от FDA, така че може да не приемате това, което смятате, че приемате.

2. Пол и естроген

Жените са по-податливи на синини от мъжете, защото имат по-тънка кожа и по-малко колаген, който „задържа“ кръвоносните съдове по-дълбоко под кожата и предпазва от травми. Естрогенът също играе роля при появата на синини, тъй като може да предотврати и забави образуването на кръвоносни съдове. 

  Звepcкo oтcлaбвaнe 10 килoгpaмa! Лимoнoвa диeтa хит! Щe бъдeтe кaтo нoви cлeд тaзи диeтa, зaщoтo щe ce пpeчиcтитe зa мнoгo дни нaпpeд:

Освен това действа като вазодилататор, което означава, че отваря кръвоносните съдове, така че ако възникне нараняване, кръвта ще изтече по-бързо, отколкото може да се съсири.

3. Стареене

По-лесното образуване на синини е често срещано при популацията на хора над 60 години, казва д-р. Гари Голдънбърг, професор по дерматология в Медицинския факултет на Икан и лекар в болница Маунт Синай.

– След като си над 60 години, са необходими много по-малко наранявания, за да се получи синина – казва той и обяснява, че причината е по-тънката кожа и фактът, че артериите стават по-крехки с възрастта.

– С изтъняването на кожата губим мазнини и колаген, които преди са защитавали кръвоносните съдове, а самите артерии губят еластичност, което ги прави по-податливи на фрактури – обясни той.

4. Разредители на кръвта

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта си или за лечение на сърдечна аритмия и кръвни съсиреци, това е просто обяснение за необясними синини, казва д-р. Фишър. Той добавя, че е възможно и да приемаме някакво лекарство, което разрежда кръвта, без дори да го знаем – като ибупрофен или аспирин.

– Тези лекарства намаляват способността на кръвта да се съсирва правилно, така че кървенето, причинено от увреждане на капилярите (кръвоносните съдове), може да продължи по-дълго, отколкото би било иначе, позволявайки на кръвта да изтече и да образува синини – обяснява д-р. Фишър.

5. Заболявания на кръвта

Хемофилията и болестта на фон Вилебранд са кръвни заболявания, които лесно могат да причинят синини, казва д-р. Фишър. Хемофилията е рядко заболяване, което засяга способността на кръвта да се съсирва, излагайки човек на риск от сериозно кървене от най-малкото нараняване.

  Едва на 19 години, Изабела успя да си купи мечтания дом! Ето как го направи

Болестта на фон Вилебранд е по-леко и по-често срещано нарушение на съсирването, което често се проявява като кървене по време на стоматологична работа, продължително кървене от носа, кръв в урината или изпражненията и обилна и продължителна менструация при жените.

6. Антидепресанти

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) са често срещан клас антидепресанти, които също действат извън мозъка. „Някои от най-изследваните SSRI, като флуоксетин, сертралин, циталопрам и бупропион, могат да взаимодействат с тромбоцитите, които са важна част от процеса на съсирване“, казва д-р. Фишър.

7. Кортикостероиди

Кортикостероидите са лекарства, използвани за предотвратяване и лечение на различни състояния . Те могат да ни направят по-склонни към образуване на синини, защото могат да причинят изтъняване на кожата. Те често се използват за облекчаване на подуване, зачервяване, сърбеж и други симптоми от алергичен тип.

Локалните кортикостероиди най-често се предписват за кожни заболявания като екзема и псориазис. Докато пероралните кортикостероиди могат да бъдат препоръчани за разстройства като астма, алергии и други възпалителни състояния.

8. Липса на витамини

Недостигът на витамини C и K може да причини необясними синини . Но това се отнася само за тези, които живеят в някои от слабо развитите страни.. Без постоянен достъп до здравословна храна, пише Prevention.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *