петък , септември 20 2024

Чувствате ли, че някой ви наблюдава? Лекарите казват, че това е странен симптом на това заболяване:

Неприятното усещане, че някой ви наблюдава, е често пренебрегван симптом на ранните стадии на болестта на Паркинсон, твърдят учени, според които между 40 и 50 процента от страдащите изпитват този тип халюцинации.

Въпреки че много лекари приписват симптома на страничните ефекти на лекарствата, невролози от Швейцария и Испания вече са открили, че халюцинациите всъщност могат да бъдат ранен признак на болестта на Паркинсон.

„Ако страдате от болестта на Паркинсон и имате халюцинации, дори незначителни, трябва да споделите тази информация с вашия лекар възможно най-скоро“.. Предупреди Фоско Бернаскони, учен от Лабораторията по когнитивна невронаука на Швейцарската Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL).

Средната възраст, на която се проявява заболяването, е около 60 години. Но в 10 процента от случаите първите симптоми се наблюдават още на 50-годишна възраст.

Навременното разпознаване на симптомите на болестта на Паркинсон може да доведе до по-ранни диагнози. И достъп до лечение, което подобрява качеството на живот на пациентите. Освен халюцинациите, има няколко други предупредителни признака, които показват, че човек може да страда от това заболяване. Тези, които са:

  • треперене
  • проблеми с движението
  • мускулна скованост
  • загуба на обоняние
  • проблеми с пикочния мехур или червата
  • депресия и тревожност.

Изследването е публикувано в списанието Nature Mental Health.

  Вече четири години момче чака майка си да се върне от гурбет:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *