петък , септември 20 2024

Избягвайте този тип ПРИБОРИ, доколкото е възможно: отделят ВРЕДНИ за здравето частици, които могат да ОСТАНАТ в тялото:

Въпреки че го използваме в кухнята почти всеки ден, наскоро беше открито, че съдовете с незалепващо покритие могат да отделят милиони малки пластмасови частици по време на готвене или миене.

В ново проучване австралийски изследователи установиха, че само една пукнатина в тиган с тефлоново покритие може да освободи около 9100 пластмасови частици. В микромащаб едно счупено покритие може да освободи 2,3 милиона микропластмаси и нанопластмаси.

Изследовател от университета в Нюкасъл, д-р. Ченг Фанг, един от авторите на изследването, и неговият екип тестваха шест различни тенджери и тигани, които бяха нови и използвани, имитирайки процеса на готвене или почистване, въпреки че не бяха използвани храна или олио за готвене. Станцията съобщи, че върху тестваните съдове са използвани стоманена лъжица, щипка за барбекю и дървена горелка за заваряване. Фанг каза, че дори и да няма повреда на съда, покритието може да освободи частици с течение на времето.

Тефлонът е синтетична пластмаса, химически съставена от въглеродни и флуорни атоми. Според проучването той има ниско ниво на триене и значителна химическа, термична и електрическа стабилност. Тефлонът също е член на PFAS, които са известни като „вечни химикали“, защото отнемат стотици или дори хиляди години, за да се разградят в околната среда. Те могат също така да се задържат в човешкото тяло и потенциално да причинят здравословни проблеми.

PFAS или пер- и полифлуороалкилови вещества се намират в хиляди ежедневни продукти, както и в почвата, въздуха и водата.

Хората най-вероятно са изложени на химикалите, като консумират вода или храна, замърсени с PFAS, използват продукти, направени с PFAS, или дишат въздух, който съдържа PFAS, съобщава NYpost.

  Какво казват промените в ноктите за вашето здраве:

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *