петък , септември 20 2024

Как да пpогоним мравките веднъж завинаги? Най-ефективните методи са тези. Запомнете ги, може да ви потрябват:

Има различни начини за борба с мравките, но не всички от тях са безопасни. Някои от тях могат да навредят не само на насекомите, но и на домашните любимци и децата, пише bukvarche.com.

Има, обаче, един ефективен метод, който ще ви помогне да прогоните досадните насекоми от дома, без да навредите на здравето на близките си или домашните любимци.

Ще ви трябва една проста съставка – канела. Канелените пръчки трябва да се сложат на местата, където мравките минават. Те не харесват миризмата на канела, така че дори няма да влязат в стаята.

За борба с мравките е подходяща и канела на прах. Начертайте линии върху повърхностите, които ще попречат на мравките да се движат.

Можете да използвате и етерично масло от канела. С памучен тампон се нанася на местата, където най-често се виждат мравки.

С топлото време изпълзяха масово и мравките. В доста случаи те са досадни и натрапчиви нашественици. Най-често това става като излезем сред природата – на пикник, на разходка. Разбира се и в къщи, ако могат да си направят проход към вътрешността. Като цяло мравките са привлечени от храната, която носите и с която разполагате. Тогава те се втурват да се възползват.

1. Защити масата с храна

Става като се постави всеки един от четирите крака на масата в съдове, контейнери с вода. Това може да са обикновени пластмасови кутии. С това ще създадете естествена блокада за тези нашественици, които биха желали да изпълзят и пробват храната или нейните остатъци.

2. Направи си капани

Може да си направите такива с подръчни материали и вещества като вода, захар, боракс. Смесете тези съставки и напълнете тази смес в малки съдинки, като ги разположите на различни места в къщата. Очаквайте мравките сами да ги намерят. Този капан, който сте им подготвили, няма веднага да ги убие, но ще им позволи да върнат отровната субстанция обратно в своята колония, а това е по-ефективно в дългосрочен план.

  Чуквам 2 яйца, малко лук и брашно и ти да видиш какви питки стават за чудо и приказ:


Ако имате деца или домашни любимци, вземете предпазни мерки те да нямат достъп до тези отровни капани. Например може да сложите капачета с дупчици, така че само мравките да могат да влизат и излизат.

3. Защитете дома си

За да държите мравките далеч от дома си, трябва да неутрализирате привличащите ги феромони. Чрез тях те идват привлечени към прага, прозореца или верандата. За тая цел е нужно да разбъркате в бутилка-спрей вода и оцет и да напръскате всички подстъпи, от които те биха могли да припълзят. Острата миризма на оцета ще неутрализира тяхното „обоняние“.

4. Запазване на храната на домашния любимец от мравки

Налейте на дъното на алуминиеви формички за печене до 1 см вода и тогава поставете вътре купичката с храна на питомеца ви. Това ще предпази съдинката от набезите на мравките и други пълзящи насекоми.

5. Вазелинът като предпазно средство

И още един начин за предпазване на храната на домашното ви приятелче: в паничката с храната на вашата писана понякога влизат мравки. И тя не си пада по тях, но как да реагирате? Изтискайте вазелин около купичката, направете нещо като обръч. Храната там вече няма да изкушава мравките, защото трябва да преодоляват цяла планина от труднопроходим вазелин.

6. „Брашнени ограничения“

Наръсете тънка ивица с брашно в дъното на килера, из кухненските шкафове и на други места, където бихте очаквали мравки. Те няма да желаят да преминат брашнената „граница“.

7. Спрете нашествието с изолирбанд

За да спрете мравешката армия, отправила се към кутията с бисквити или към някое друго ваше лакомство, поставено на кухненския плот. Оградете храната с изолирбанд, сложен с лепкавата страна нагоре.

  Една млада държанка разказва за живота в „златна“ клетка:

8. Лимони против мравки, хлебарки и бълхи

как да се справим с мравкитеНе ви трябват репеленти или други средства против насекоми, за да прогоните мравките от кухнята. Направете това с малко лимон. Изстискайте лимонов сок върху праговете на вратите и на первазите на прозорците, а след това и в дупките и в нишите, откъдето се промъкват нашествениците.

Накрая разпръснете парченца лимонова кора около входната врата. Мравките бързо ще разберат, че не са желани. Лимоните действат така и на мравки, и на хлебарки, и на бълхи. Смесете сока на 4 настъргани лимона, заедно с кората, с 2 литра вода и с този разтвор измийте пода. Това ще прогони тези насекоми, които ненавиждат миризмата на лимон.

9. Подправки срещу мравки

Ако в градината си имате колонии от мравки, не прибягвайте веднага до инсектициди. Използвайте по-естествени субстанции за тая цел. Ако по градинската пътека се движат мравки, а вие смятате това за неприемливо, прибавете една супена лъжица смлян черен пипер или някоя по-остра подправка със силна миризма, например може и счукан карамфил, изсушен синап, към 200 грама бяло брашно. Наръсете върху и около мравките. Те ще изчезнат до час. Като решите да почистите пътеката, не измивайте с маркуч, защото сместа ще стане лепкава, а преди това хубаво заметете.

10. Портокалова „есенция“ срещу мравки

Ако имате мравки в градината, двора или около основите на къщата, може да използвате и този метод: В пасатор смелете на пюре няколко портокалови кори и след това ги смесете с 200 мл топла вода. Този разтвор се изсипва върху и около местата, където те се скупчват.

  Тайни кодове ще ви дадат достъп до възможности на телефона, за които не сте и помисляли:

11. Солна бариера

Действа се подобно на примера с брашнената преграда, само че в този случай използвате обикновена готварска сол.

12. Талк срещу мравешката напаст

Ефикасен, екологично чист репелент против мравки ще получите като наръсите с талк около основите на къщата си или по местата, откъдето влизат насекомите, например врати и прозорци. За тая цел същата функция могат да изпълнят и тартрат, боракс, сяра на прах и карамфилово масло. Ако живеете в къща с двор, можете да засадите до основите на къщата си мента.

13. Тебеширена бариера

Най-лесно бихте могли да се избавите от мравките, като маркирате с тебеширена линия местата, откъдето влизат в дома ви. Калциевият карбонат в тебешира, който всъщност представлява смлени пресовани черупки от морски животни, ще ги прогони. Можете да наръсите тебеширен прах и в градината, за да държите настрана и охлювите.

14. „Нахранете“ мравките с черен пипер

Всяко лято ставате свидетели на неканени гости, които търсят захар. Нахранете ги с…черен пипер. Наръсете го по местата, където има най-много мравки, например зад кухненския плот или пред вратите на кухненските шкафове, за да не успеят да се доберат до захарта.

.

.

.

.

bgnewscom

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *