четвъртък , септември 19 2024

Ако ядете свинска мас, ето какво трябва да знаете: Ето как тя наистина влияе на тялото ви и цялостното здраве:

Дали мазнините са здравословни и по-евтини? Различават ли се свинските мазнини и трябва ли постепенно тялото да свикне с мазнината, ако не сме я използвали досега?

Като гост в сутрешната програма на РТС проф. Д-р Воислав Перишич, гастроентеролог, посочи, че някога е използвана само мазнина, а по-късно индустрията въвежда използването на различни масла на пазара. Освен това технически улеснява жените да приготвят храна.

„Лично аз смятам, че това беше модел на манипулация. Мазнините са много здравословни, някои мастни киселини в мазнините имат антиинфекциозен ефект. Те се залепват и за рани“, посочи проф. д-р Воислав Перишич.

Както отбеляза д-р Верослава Станкович, специалист по хранене, в средата на 80-те години е започнала кампания срещу мазнините, но хората по света все още умират от сърдечно-съдови заболявания и диабет, което означава, че мазнините не са важни. 

Ако погледнем състава на мазнините при стайна температура, те са полузърна, съдържат малко ненаситени мастни киселини. Около 48 процента от съдържанието са ненаситени мастни киселини, същите, които съдържа зехтинът. Те също така съдържат 11 процента полиненаситени мастни киселини в комбинация от омега-3 и омега-6 мастни киселини.

„Наситените мастни киселини са от съществено значение в нашата диета за централната нервна система и клетъчните мембрани. Мазнините имат точка на димене 190°C, а маслата – 270°C. Мазнините не генерират свободни радикали и трансмастни киселини при нагряване. Свинската мазнина също съдържа огромно количество витамин D, ако прасето се храни навън, така че една лъжица свинска мазнина съдържа 1000 международни единици витамин D“, каза д-р Верослава Станкович.

„Витамин D е антиинфекциозен и антиавтоимунен витамин. Има го във всички добавки, които използвам при лечението на моите пациенти. Свинската мазнина е здравословна и необходима в диетата, по-добра е от сьомгата. Повечето от сьомгата, закупена в света, е „занаятчийска“. Само сьомгата от Аляска е истинска и по-скъпа. Сьомгата се отглежда в басейни и се храни изкуствено”, посочи проф. Д-р Воислав Перишич, гастроентеролог.

  Тази болка е една от най-силните и можете да се отървете от нея за 7 минути:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *