четвъртък , септември 19 2024

Колко често наистина трябва да се къпете:

Експертите казват, че отговорът на въпроса не е лесен, защото зависи от много фактори.

Както във всичко, тенденциите идват и си отиват в уелнес индустрията, но нещо, което изглежда постоянно е добрата хигиена.

Но какво въздействие всъщност оказва пропускането на душ върху нашето здраве? Благодарение на натрупаната мръсотия и пот, някои от последствията от недостатъчното къпане включват телесна миризма, акне, натрупване на мъртва кожа, гъбични инфекции и мазна коса, предупреждава Ани Гонзалес , дерматолог от Маями.

„Недостатъчният душ също може да ви направи по-вероятно да се разболеете“, казва тя. Разбира се, няма нищо лошо в това да пропускате душ от време на време. А преувеличаването с чистотата и хигиената крие известни рискове.

Има няколко фактора, които влияят на това колко често трябва да се къпете, казва Филип Тиерно , микробиолог, специалист по бактерии.

Ниво на активност

„Ако сте човек, който ежедневно се занимава с дейности, предизвикващи изпотяване, вероятно трябва да се къпете всеки ден“, казва Гонзалес. Хората, които тренират редовно, трябва да се къпят редовно или поне да се освежат след тренировка, докато могат да се изкъпят.

„Въпреки това, ако не участвате в никаква физическа активност през деня, може да е излишно да се къпете всеки ден.“

Има няколко кожни заболявания, които можете да получите или да влошите, ако не се къпете или душ. Единият е dermatitis neglecta, при който върху кожата се появяват кафяви петна от мръсотия, масло и мъртви кожни клетки.

Ако отидете на фитнес и не се къпете след тренировка, можете да увеличите риска от инфекция. Един пример е импетиго, заразна бактериална кожна инфекция, която причинява червени отоци. Вторият е трихофития, заразна гъбична инфекция, която лесно се разпространява не само чрез контакт кожа до кожа, но и чрез докосване на заразени повърхности или предмети. Симптомите са люспеста и зачервена кожа и сърбеж. Освен това, същият вид гъбички също причинява микоза.

  Вари скилидки чесън във вода и пиеше на всеки 4 часа: За месец в тялото й се случи чудо:

Пот и телесна миризма

Някои хора се потят повече от други, независимо дали участват във физическа активност или не. Точно както обемът на физическата активност определя колко често трябва да се къпете, колко потене като цяло също го влияе. „Някои хора не се потят толкова много и нямат интензивни миризми“, казва Тиерно.

 И те могат да се измъкнат с душ по-рядко. „Много хора не използват никакъв дезодорант и е по-вероятно да имат неприятна миризма след няколко дни“, казва той. Накратко, колкото повече миришете, толкова по-често трябва да се къпете, тоест вие и другите около вас тревожите ли се за миризмата на тялото си.

Тип кожа

Друг фактор, който определя колко често трябва да се къпете, е вашият тип кожа. Ако кожата ви е по-мазна и склонна към поява на акне, би било разумно да се къпете всеки ден, според Гонзалес. Но трябва да се къпете само няколко пъти седмично, ако кожата ви е склонна към изсушаване и лющене, за да не изчерпвате допълнително мазнината на кожата. 

Хората със суха кожа, които се къпят твърде често, могат да раздразнят кожната бариера, което води до още по-голяма сухота и зачервяване. Тези с кожни заболявания като екзема или псориазис също могат да изпитат раздразнение, ако прекалите с душ. Ако имате кожен проблем, Вашият лекар може да Ви препоръча да се къпете по-рядко и да използвате студена или хладка вода, за да избегнете дразнене на кожата.

Сезонът

Хората често регулират честотата на вземане на душ според сезоните. „Лятото носи горещо и лепкаво време, което често причинява телесна миризма“, казва Гонзалес. „Зимата обаче води до по-суха кожа.“ Тези, които живеят във влажен или горещ климат, вероятно ще се къпят по-често, защото се потят повече

  Семейният ни лекар е на 90 години! От него ги научих и ги спазвам: 3 позволени и 6 забранени неща след хранене:

Гонзалес казва, че няма общо правило за това колко често трябва да се къпете. Най-вече се свежда до лични предпочитания. „Някои хора смятат, че вземането на душ всеки ден е задължително, а някои смятат, че вземането на душ два до три пъти седмично е достатъчно“, казва тя.

Като цяло, независимо дали сте мъж или жена, е добре да пропуснете ден или повече, в зависимост от обстоятелствата, казва Тиерно. „Редуването на бани през ден е напълно добре“, казва той. „За съжаление, няма еднозначен отговор. Няма да навреди да се къпете всеки ден или през ден, ако решите, според Тиерно. Въпреки това, д-р Гонзалес предлага да се къпете не повече от веднъж на ден, за да поддържате кожата в най-здраво състояние.

Що се отнася до правилното количество душ, веднъж на ден или през ден изглежда основното правило. Но не забравяйте, че по-дългото не винаги е по-добро, когато става въпрос за душ. Прекаляването може да доведе до суха, сърбяща кожа. Най-добрият съвет е да запомните, че вие ​​познавате тялото си най-добре и за вас е най-лесно да определите колко често трябва да миете тялото си.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *