четвъртък , септември 19 2024

Какво казват космите на брадата за здравето на жената? Вместо да ги вадите, отидете бързо на лекар:

Наличието на окосмяване по лицето е напълно естествено. Това се дължи на ефектите на хормоните и генетичните условия на всеки човек

Тези косми обаче могат да станат по-дебели, по-тъмни и по-видими. Това е важен сигнал, който никоя жена не трябва да пренебрегва.

Космите по тялото зависят от индивидуалната генетика и хормони. Фините косъмчета, разположени над устните, по брадичката или по шията, са естествено явление, което не трябва да тревожи жените, докато не предизвикат дискомфорт или понижат настроението. Ако окосмяването по лицето стане по-дебело, по-тъмно и тревожно, струва си да отидете на лекар и да потърсите отговор на въпроса какво го причинява.

Понякога окосмяването по лицето при жените може да е сигнал за хормонални нарушения (прекалено много мъжки хормон – тестостерон) или признак за заболяване, което изисква лечение.

Хирзутизъм (повишено оплешивяване) – откъде идва мъжкото лицево окосмяване при жените?

Дебелата, тъмна и все по-гъста коса става признак на хормонални нарушения. Въпреки че андрогените и тестостеронът са мъжки полови хормони, тяхното присъствие в женското тяло е нормално, но до определен момент. Когато нивото им започне рязко да се повишава, нежният пол започва да изпитва необичайни симптоми.

Неестетичното, неприятно окосмяване по лицето при жените се нарича хирзутизъм. Това е заболяване, причинено от прекомерно количество от гореспоменатите хормони, които допринасят за образуването на мъжки косми по лицето – най-често около мустаците, брадичката и шията. Според някои доклади повишената секреция на андрогенни хормони при жените може да бъде причинена от прекомерни нива на инсулин. Този факт допринася за отделянето от яйчниците на много повече андрогени от необходимото.

  1 лъжица и изкарах всички токсини, шлаки и химикали от тялото си, пречистих черния дроб и се освободих от излишните мазнини:

Това обаче не са единствените причини за това доста неприятно състояние.Какво друго може да причини окосмяване по брадичката при жените?

Причини за окосмяване на брадата при жените

Друга възможна причина за окосмяване по лицето на необичайни за жените места е синдромът на поликистозните яйчници(PCOS). И в този случай основният виновник за заболяването е прекомерно високата концентрация на мъжки хормони. Експертите изчисляват, че PCOS засяга над 15 процента от жените в репродуктивна възраст и близо 72 процента. жени в пременопауза. Освен това досадните косми също са възможен симптом на кисти и тумори, които трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро.

По-рядко срещани, но потенциални причини за прекомерно окосмяване по лицето са други състояния, включително:

  • Акромегалия — наследствено заболяване, причинено от прекомерна секреция на растежен хормон. Неговите усложнения могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми, проблеми с костно-ставната, храносмилателната, дихателната или нервната система;
  • Надбъбречна хиперплазия – освен неестествено окосмяване по лицето, надбъбречната хиперплазия може да се прояви и в плътен, мъжествен глас и наддаване на тегло. Надбъбречната хиперплазия може да бъде причинена от наличието на тумори или кисти;
  • затлъстяване ;
  • Синдром на Кушинг – причинява се от прекомерно производство на кортизол, известен също като хормона на стреса. Състоянието се проявява с постоянно главоболие, високи нива на андрогени и склонност към бързо наддаване на тегло.

Космите по брадичката или шията могат да се образуват като страничен ефект от приема на определени медицински лекарства. Такива действия включват анаболни стероиди (известни също като забранени допинг вещества, които спортистите приемат например незаконно) и имуносупресивни лекарства (отслабващи имунитета на тялото, използвани при лечение на алергии или автоимунни заболявания).

  Пpoчут лeк зa кoлeнeтe, кoйтo възcтaнoвявa кocтитe и cтaвитe:

Как да се отървете от досадното окосмяване по лицето?

Лечението на състоянието зависи от фактора, който го причинява. Например, ако причината за образуването на косми по брадичката, шията или над устните е тумор, който е причина за надбъбречна хиперплазия, трябва да решите да го премахнете.

Ако искате да се отървете от мъжкото окосмяване по лицето, в момента можете да изберете една от следните опции:

  • лазерна епилация;
  • скубане на отделни повторно израстващи косми с пинсети;
  • стандартна епилация с бръснач;
  • депилация с восък или захарна паста.

Ако окосмяването по лицето ви е изключително проблемно, посетете лекар, който след извършване на подходящи кръвни изследвания и установяване на конкретната причина ще ви препоръча правилните стъпки. Често е необходимо да се проведе хормонално лечение, което ще стабилизира нивото на андрогените.

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *