четвъртък , септември 19 2024

Тази уникална находка все още блести след цели 3400 години под земята:

На пръв поглед изглежда фалшив – как е възможно 3400 години време да оставят парче метал толкова недокоснато?

И все пак, когато археолозите от Държавната служба за защита на паметниците на Бавария за първи път откриха меча, той буквално „все още почти блести“.

Намерен в гроба на мъж близо до град Nördlingen, се смята, че мечът е изкован в бронз през 14 век пр. н. е. с помощта на най-сложните налични методи.

Ранните мечове и дълги ножове от Омировата бронзова епоха в Гърция са били отливани от бронз от една-единствена калъп – като бронзова статуя. За разлика от това, оръжието Nördlingen е направено чрез отливане на дръжката върху предварително изработеното острие.

Гробът съдържаше останките на мъж, момче и жена заедно с бронзови върхове на стрели и други предмети. Археолозите не са сигурни дали са свързани.

Смята се, че мечът, който има осмоъгълна дръжка, е бил истинско, функционално оръжие, но вероятно не е бил предназначен да се използва в гняв.

Ако датировката на оръжието е правилна, то вероятно е направено в Културата Мумул, доминиращото келтско общество от средната бронзова епоха в Централна Европа, простиращо се от Карпатите до Рейн.

Общество на войни, хората от Тумулус все пак са били квалифицирани металообработвачи, особено в злато и бронз, и най-ранното метално изображение на част от човешко тяло, откривано някога в археологията, съответства на тези харизматични европейци.

.

.

.

.

news.novinibg

  8 съвета за по-лесно събуждане и добър сън, вече няма да имате проблеми с излизането изпод топлото одеяло:

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *