четвъртък , септември 19 2024

Кървене от носа: Причини, симптоми и как бързо да спрете този неприятен проблем:

Въпреки че е много често срещано явление, то може да показва и по-сериозни заболявания. Епистаксис или епистаксис е често срещан проблем, който се среща при хора от всички възрасти. Това състояние може да бъде неприятно и да изплаши човек, но в повечето случаи не е сериозно.

В някои случаи обаче кървенето от носа може да е симптом на по-сериозен здравословен проблем, така че е важно да знаете кога да отидете на лекар. Има два вида кървене от носа.

Предно кървене възниква, когато кръвоносните съдове в предната част на носа се спукат и кървят.

Задно кървене от носа се появява в най-дълбоката част на тази част на тялото. В този случай кръвта се стича и по задната стена на гърлото, което може да бъде много опасно.

Причина за кървене от носа

Най-честата причина за кървене от носа е сухотата на носната лигавица, която може да бъде причинена от различни фактори, включително:

– сух въздух – престоят в климатизирани или отопляеми помещения намалява влажността на въздуха и изсушава носната лигавица

– употреба на лекарства – някои лекарства, като антихистамини, деконгестанти и антикоагуланти, могат да причинят сухота на носната лигавица и да увеличат риска от кървене

– травма – удар в носа или чесане на носа може да предизвика кървене

– инфекции – възпалената и инфектирана лигавица на носа може да бъде чувствителна и податлива на кървене

– високо кръвно налягане – високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в носа и да причини кървене

  Мъж губи бременната си съпруга и нероденото му дете, разплаква се докато чете последната й бележка преди смъртта:

– кръвни заболявания – някои кръвни заболявания , като хемофилия или тромбоцитопения, могат да причинят повишен риск от кървене от носа

Кървенето от носа може да бъде причинено и от редица други причини, като химически дразнители, алергии , чернодробни заболявания , често кихане, големи дози аспирин или ако чужд предмет е заседнал в носа.

Симптоми на кървене от носа

Основният симптом на кървене от носа е, разбира се, кръвта. Има обаче няколко други симптома, свързани с това явление, а именно:

– усещане за изтръпване или парене в носа

– усещане за пълнота в носа

– зачервяване и подуване на носа

– усещане за капеща кръв по задната част на гърлото

– гадене и повръщане (в редки случаи)

Как да спрем кървенето от носа?

В повечето случаи кървенето от носа може да бъде спряно у дома с прилагането на определени процедури за първа помощ.

1. Седнете изправени и наклонете главата си леко напред, за да предотвратите изтичането на кръв в гърлото. Не накланяйте главата си назад, тъй като това може да доведе до изтичане на кръв в гърлото.

2. Стиснете меката част на носа (в средата, над ноздрите) с пръсти, като държите ноздрата притисната поне 10 минути. Това ще помогне за спиране на кървенето.

3. Ако кървенето не спре след 10 минути, повторете процеса на притискане на ноздрите за още 10 минути.

4. Продължава ли кървенето? Можете да опитате да поставите студен компрес върху моста на носа си или лед на гърба на врата си. Това може да помогне за намаляване на притока на кръв в носа.

В някои случаи кървенето от носа може да е признак за по-сериозен здравословен проблем. Ако продължава повече от 20 минути, имате затруднено дишане или е обилно, задължително се консултирайте с лекар.

  Разтворът с кока-кола, който ще ви избави от мравките и листните въшки само за 30 минути:

Въпреки това, може да възникне обилно и продължително кървене, ако сте наранили главата си и в този случай може също да изпитате замаяност , припадък или силно главоболие. Лекарят ще оцени състоянието и ще определи причината за кървенето от носа и в зависимост от диагнозата ще препоръча допълнителни изследвания. Лечението ще зависи от причината за кървенето.

Каутеризация

Медицинска техника, наречена каутеризация, може също да спре упорито или често кървене от носа. Това включва изгаряне на кръвоносните съдове в носа с нагревателно устройство или сребърен нитрат, съединение, използвано за отстраняване на тъкан.

Как да се предпазим от кървене от носа?

За да се случва тази неприятна ситуация възможно най-рядко, можете да приложите няколко трика у дома:

– използвайте овлажнител

– избягвайте да си бъркате в носа

– използвайте физиологичен разтвор или гел, за да поддържате носните проходи влажни

– ограничете приема на аспирин, който може да разреди кръвта и да допринесе за кървене

Освен това не използвайте твърде често лекарства за настинка и алергия, защото те изсушават носната лигавица и понякога стимулират кървенето.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *