четвъртък , септември 19 2024

Момчето без лице. Как се развил животът му, след като бил осиновен:

а съжаление, животът на Рустам от Русия започнал много трудно. Той е роден с много трудни диагнози: няма носен хрущял, налице е наклонена цепнатина на твърдото и мекото небце, а също така има недоразвит долен крайник.

Заради това родителите му изоставили бебето си още в болницата, най-вероятно не са били готови за подобни трудности.

момче-без-лице

Момчето било прехвърлено в сиропиталище в град Череповец. Когато бил на две години, той вече бил претърпял сложни операции, в които хирурзите буквално събирали лицето на Рустам парче по парче. Поради редицата патологии детето не можело да се храни самостоятелно, а само чрез специална сонда.

момче-без-нос

На 4-годишна възраст момчето се научило да пълзи и поради деформираната си челюст на практика не говорело, а се изразявало чрез жестове. В сиропиталището животът бил в разгара си, пристигали нови деца, някои били взимани от новите си родители, някой идвал да опознае някого и само в живота на Рустам нищо не се променяло.

Веднъж служител на транспортна компания на име Ника Злобина видяла профила на Рустам в базата данни на сираците. Още от детството момичето смятало, че един ден ще вземе бебе от сиропиталището и ще му даде много щастие и радост.

Виждайки снимката на това момче, Ника вече не можела да го забрави, той силно се загнездил  в душата й. Тя била наясно, че детето има здравословни проблеми. Отначало Ника репоствала историите на това бебе в социалните мрежи, публикувала снимки във форумите на приемни родители, но никой не отговорял.

  6-годишно момиченце на име Елена, знаещо, че ще умре, скрило писма до семейството из целия дом:

И Ника реши, че нейното семейство също може да организира попечителството над Рустам. Тя казала на съпруга си за намерението си и двамата посетили сиропиталището, за да се срещнат с момчето. По това време момчето вече било на 4 години. Тогава станало ясно, че това е единственият шанс на Рустам да стане част от любящо семейство.

Момчето без лице. Как се развил животът му, след като бил осиновен 1

Съпрузите не се изплашили от факта, че в действителност момчето има повече здравословни проблеми, отколкото е посочено във въпросника. Едва на място разбраха, че му липсва един крак…

Ника и Юри са обикновено семейство, те живеят заедно от 8 години и са отгледали дъщеря си. Когато се запознали с момчето, то много им харесало и решили да направят всичко, за да го вземат възможно най-бързо. Единственото нещо, което затруднявало този процес, било жилищният въпрос, съпрузите чакаха завършването на ремонта в новия си апартамент и по това време самите те живеели при майката на Ника.

майка-и-син

Един ден служителите, отговарящи за попечителството в Череповец, се обадили и казали на Ника, че Рустам ще бъде преместен в дом за инвалиди, тъй като има проблеми с говора.

Първоначално те искали да го настанят в интернат за умствено изостанали, но се намесил главният лекар, който с помощта на специализирана комисия успяла да докаже, че детето е напълно интелектуално запазено и знае много, но тъй като има проблеми с устната кухина, не може да говори нормално.

момче-с-протеза-на-крака

А в дом за инвалиди, Рустам можел да загуби всичките си умения и способности, които вече имал. Затова Ника и Юри се погрижили да го вземат в своето семейство.

  „Казват ми, че съм лоша майка, само защото изглеждам различно.....“!!

Една година след осиновяването Рустам е неузнаваем. С новите си родители  посетили много лекари и болници, претърпели много рехабилитации и все още продължават. Ника буквално изправила сина си на крака, първоначално момчето се научило да обикаля апартамента с патерици, след това получило протеза, въпреки че самото момче дори не вярвало, че някога ще проходи.

Рустам претърпял още две операции и в момента спокойно използва протеза, може да се изкачва по стълби, да бяга, да кара скутер и да се държи като обикновено дете. Момчето учи с логопед и фонопед, тук също прави големи крачки, въпреки че все още е трудно се разбира. Ринопластика на момчето може да се направи след 12-та му година.

момче-манекен

Съпрузите коригирали графика си, за да могат да прекарват повече време с децата си. Ника стартирала страница в социалните мрежи, където споделя успехите на Рустам. С това тя иска да покаже, че такива хора трябва да предизвикват не съжаление, а радост у другите.

Тя иска да спаси сина си от мисълта, че той е инвалид и не е като всички останали, но за съжаление неведнъж трябвало да вижда как чеужди деца се смеят на Рустам. Но в такива случаи на помощ идва сестра му Ия, която е готова да се изправи срещу всички заради брат си.

Рустам много обича семейството си и трябва да се отбележи, че откакто е осиновен, той живее нов интересен живот. Момчето е чест гост на различни тематични фотосесии, участва и в модното шоу „Успешно дете“ и дори излиза на модния подиум в Mercedes-Benz Fashion Week Русия. Оказало се, че той има талант за всякакви снимки.

момче-с-протеза-на-плаж

Но това не е всичко. Година и половина след като двойката взела Рустам от сиропиталището, те поели родителската грижа за 9-месечната Лилит, която също имала много здравословни проблеми. Но след известно време в новото семейство, малката също започнала да показва положителна динамика на развитие.

  Пpиeмaйтe ябълкoв oцeт вceки дeн пopaди тeзи 10 пpичини:

Ника и Юри били толкова вдъхновени, че миналата есен и 4-годишниата Саша бил взет от сиропиталището. Момичето тежало само 9 кг и имало цял куп сериозни диагнози. Двойката се надява, че могат да й помогнат да се справи с тях.

Да пожелаем на тези добри хора успех.


Източник: Svobodnazona.com

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *