четвъртък , септември 19 2024

Психиатър: Процесът на отказване от цигарите протича на четири етапа, ето етапите:

Що се отнася до електронните цигари, нагорещения тютюн или „никотиновите торбички“, Грацин казва, че няма надеждни доказателства за тяхната ефективност при спиране на тютюнопушенето и те са вредни.

Специалистът психиатър, Борис Грацин обясни, че зависимостта към тютюна може да се развие след няколко седмици ежедневно пушене , докато при младите хора това е още по-бързо и дори не е задължително пушенето да е ежедневно. Три фактора играят важна роля в пристрастяването към тютюна: социокултурна среда, психологически и биологични характеристики на индивида, наличие на тютюневи изделия на пазара, както и скрит маркетинг .

Как да спрем пушенето?

Според него процесът на отказване от цигарите се състои от четири етапа: предварителна подготовка, подготовка, отказване от цигарите и поддържане на абстиненция. Той подчерта, че при отказване от тютюнопушенето е особено важна подготовката (физическа и психическа подготовка), създаване на план и мотивация за ползите от непушенето (физически, социални, емоционални и финансови). Следва визуализация на себе си като непушач, подготовка за рискови ситуации, справяне с апетита, самонаграждаване за успеха на непушенето (положителни емоции), както и техники за релаксация.

24 часа

Що се отнася до това кога е най-добре да се откаже цигарите , Gracin твърди, че всеки човек се нуждае от индивидуален подход за отказване от цигарите, защото всеки човек е индивидуален за себе си с всичките си характеристики. Най-ефективният метод за отказване от цигарите обаче всъщност е комбинация от позитивно мислене и конкретни действия.

– При лечението на никотинова зависимост, особено в началния период на абстиненция, когато симптомите на отнемане са най-силно изразени, могат да се използват препарати, които улесняват отказването от цигарите, всичко съгласувано с Вашия лекар. Тези препарати се делят на никотинови препарати (никотинови дъвки, никотинови таблетки за смучене, никотинови лепенки, никотинов спрей за нос, никотинов инхалатор) и безникотинови препарати (антидепресанти, анксиолитици…) – обясни той.

  Вижте защо не трябва да режете вечер ноктите си:

Що се отнася до електронните цигари, нагорещения тютюн или „никотиновите торбички“, Грацин казва, че няма надеждни доказателства за тяхната ефективност при спиране на тютюнопушенето и те са вредни (те биха били по-подходящи за програма за намаляване на вредите, отколкото за програма за спиране на тютюнопушенето ).

Млада жена пуши опасна цигара с токсичен черепен дим

– Сред другите техники за отказване от тютюнопушенето, консултирането може да се използва като техника за разговор, работа върху адаптацията, облекчаване на емоционалния стрес, развиване на умения за самопомощ, телефонно консултиране, мобилни приложения, мотивиране за преодоляване на съпротивата и работа върху прозрението – каза д-р Грацин.

За тежко зависими, които искат да се откажат от тютюнопушенето, Хърватия предлага Училище за непушене, ръководено от д-р Грацин, което се прилага в Службата за психично здраве и превенция на зависимостите.

Базира се на прилагането на психотерапевтично-образователен модел за отказване от тютюнопушене, в който се цели да се помогне на участниците да се откажат от тютюнопушенето. Най-ефективното в програмата всъщност е комбинация от позитивно мислене и конкретни действия.

24 часа

Благоприятен ефект от спирането на тютюнопушенето върху сърцето и кръвоносните съдове

  • След 20 минути пулсът и кръвното налягане започват да намаляват.
  • В рамките на 12 часа нивата на въглероден окис се нормализират.
  • В рамките на 2 до 12 седмици кръвообращението ще се подобри, което ще улесни ходенето и бягането.

  • След една година рискът от инфаркт ще бъде два пъти по-голям от този при пушач.
  • В рамките на 5 до 15 години рискът от инсулт става същият като този при непушач.
  • След 15 години рискът от инфаркт става същият като при хората, които никога не са пушили.
  Отървете се от хрема, синузит, кашлица, само за 24 часа:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *