четвъртък , септември 19 2024

Може би вашето дете не е трудно или разглезено, а много чувствително – това са признаците:

Не определяйте поведението на всяко дете като „проблематично“, а наблюдавайте в детайли, за да видите дали то просто реагира по-добре на стимули от своите връстници. 

Високата чувствителност бързо се бърка с разглезеност, детски инат или трудно поведение, което трябва да се коригира, когато все още не сме срещнали човек, който е по-чувствителен. Вижте дали имате такова дете. 

Като родител може да почувствате, че правите нещо нередно с родителството си, дори и да не можете да определите какво е то. Опитвате се да отгледате дете, но след това една грешна дума или ситуация предизвиква лавина от емоции и поведение, което не е приемливо за вас. Не бъдете твърде сурови към себе си – децата понякога са деца и не винаги знаят как да се справят добре със силните емоции. Също така е възможно детето да е силно чувствително. 

Проверете за знаци, които показват това: 

Децата често се притесняват от „обикновени неща“ като ярка светлина, различни звуци и миризми

Силно чувствителните деца лесно се свръхстимулират и изпитват повече емоции наведнъж, отколкото истинска буря. Затова са по-възбудими в среда, където са изложени на силна светлина, има много звуци или са прекалено силни, усещат странни миризми… Тогава детето ще е в лошо настроение, изключително емоционално, разочаровано, ядосан… 

Въпроси, въпроси, въпроси…

Вече сте уморени от тях? Мислите ли, че не минава и минута, без детето ви да ви попита нещо? Силно чувствителните деца възприемат и разбират емоциите много по-рано от своите връстници и забелязват неща, които възрастните не забелязват. Затова те изненадват с въпроси, които дори може да са твърде зрели за тях. Не елиминирайте детето, а се опитайте да отговаряте, когато му хрумнат подобни въпроси и се интересува от нещо, свързано с емоции. 

  В емоционално видео майка обяснява на сина си защо го дава за осиновяване:

Детето знае как се чувстват другите

Забелязали ли сте, че детето може да бъде напълно спокойно, когато го доведете до магазина, на парти или някъде другаде, където има много хора, но бързо се вълнува, на пръв поглед без причина? И след това отнема доста време, преди да го успокоите отново? 

Детето може да усети всичко, което чувстват хората в стаята и ще можете да забележите, че поведението му прилича на човек, който напр. оплаква се, ядосва се… Това му дава време да се адаптира към средата. 

Често има бурни емоционални изблици

Децата вече имат емоционален изблик, защото не знаят как да се справят с много интензивни емоции. Ако обаче са силно чувствителни, ще забележите повече прекъсвания, особено когато средата е прекалено стимулираща, което може да предизвика гняв и други непреработени емоции. 

За децата не е лесно да се справят със собствените си емоции, а още по-трудно е, когато възприемат емоциите на другите. 

Има нужда от рутина

Децата работят по-добре, ако имат рутина и знаят точно какво следва. Ако имате много чувствително дете, то се нуждае от рутина още повече, защото иска да има поне частичен контрол върху случващото се. Колкото по-последователни сте, толкова по-спокойно ще бъде детето. 

Страхува се от непознати ситуации

Честно казано, и ние се страхуваме от тях. Смяната на работа, приемането на повишения или предприемането на крачка в неизвестното не е най-лесното нещо, нали? Напълно нормално е децата да се страхуват от нови ситуации, но на по-чувствителните ще им трябва малко повече време, за да свикнат с тях. 

Първоначално няма да искат да си сътрудничат, ще бъдат много тревожни и през повечето време просто ще искат да кастрат. Не се притеснявайте, в крайна сметка те ще станат по-смели и ще се присъединят към действието. 

  Житейски съвет от руснак, живял 104 години: За щастието, здравето и дълголетието всеки трябва да прочете това:

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *