четвъртък , септември 19 2024

Искате да засилите метаболизма си? Направете го с тези храни:

Разнообразната диета, която се фокусира върху здравословни мазнини, качествени протеини и много плодове и зеленчуци, е от ключово значение за поддържане на вашия метаболизъм. Упражнението, нощната почивка и управлението на стреса също са в подкрепа

Храната, която ядете, има пряко влияние върху функционирането на тялото ви. Балансираната диета е от ключово значение за това да се чувствате добре – ден след ден – и също така е от ключово значение за поддържането на здравословен метаболизъм.

Здравословната храна стимулира метаболизма

„Метаболизмът е фантастичен термин за описване на сложните пътища в нашите клетки и тела, които в крайна сметка поддържат тялото да се движи и функционира“, казва диетологът и автор Трейси Локууд Бекерман.

Крайният продукт на метаболизма е енергията, необходима за жизнените функции в тялото като храносмилане, дишане, растеж и др.

Сам Шлайгер, лекар и специалист по женско здраве, обяснява, че балансираната диета, състояща се от богати на хранителни вещества храни, може да помогне за оптимизиране на метаболитната функция.

Според Шлайгер това са здравословни храни и напитки, които могат да поддържат здравословен метаболизъм: качествени протеини, здравословни мазнини, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, подправки, зелен чай, вода.

24 часа

Някои храни изискват повече енергия за храносмилане и стимулиране на метаболизма, включително различни видове протеини като пиле, риба, постно говеждо месо, яйца и бобови растения.

– Яденето на храни, богати на протеини, може да помогне за ускоряване на метаболизма – казва Бекерман. Това е така, защото тялото се нуждае от повече енергия, за да разгради аминокиселините в протеините, отколкото да метаболизира въглехидратите и мазнините.

  Коя храна е най-добра за укрепване на имунитета:

Плодовете и зеленчуците винаги се препоръчват за здравословна диета и това е така, защото тези храни са богати на редица минерали, витамини и антиоксиданти.

– Те осигуряват основни хранителни вещества за метаболитните процеси и цялостното здраве – казва Шлайгер.

Мазнините често получават лоша слава, но не всички мазнини са еднакви.

– Храни като авокадо, ядки, семена и зехтин съдържат полезни мононенаситени и полиненаситени мазнини, които подпомагат работата на клетките и производството на хормони – посочва Шлайгер. И ако обичате да добавяте подправки към рецептите си, някои могат да помогнат за ускоряване на метаболизма ви.

storyeditor/2023-03-13/181818720_l_normal_none.jpg

Подправки като люти чушки, лют червен пипер и джинджифил могат временно да засилят метаболизма чрез повишаване на телесната температура и насърчаване на леко увеличаване на изгарянето на калории, обяснява тя.

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, овесени ядки, киноа и пълнозърнест хляб, са важна група храни, които осигуряват разнообразие от хранителни вещества.

– Те имат по-високо съдържание на фибри, което помага на храносмилането и ви кара да се чувствате сити за по-дълго – казва Шлайгер.

Пиенето на достатъчно вода всеки ден е от ключово значение за намаляване на дехидратацията и за добро чувство като цяло, така че не е изненада, че водата е ключова за здравословния метаболизъм.

– Поддържането на хидратация е важно за оптималния метаболизъм – казва Шлайгер. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на клетъчните функции, храносмилането и усвояването на хранителни вещества.

24 часа

Как да ускорим метаболизма?

Освен да ядете здравословна храна, можете да засилите метаболизма си с различни навици на живот. Честите упражнения, независимо дали става дума за джогинг, кардио или посещаване на клас по танци или йога, са важни за поддържане на тялото активно и здраво.

  Отнoвo зa дoбpият cтap acпиpин, кoйтo пpaви чудeca зa кoжaтa: Слeд тpи пpилaгaния, бpъчки и aкнe изчeзвaт:

Освен това физическата активност подпомага метаболизма.

– Редовните упражнения, включително сърдечно-съдови дейности и силови тренировки, могат да помогнат за увеличаване на мускулната маса и засилване на метаболизма – твърди Шлайгер. Мускулната тъкан е метаболитно по-активна от мастната тъкан, така че повече чиста мускулна маса може да допринесе за по-висока скорост на метаболизма, добавя той.

Друг навик в начина на живот, който може да не свързвате с метаболизма, е сънят. Сънят е от съществено значение за тялото, за да може да си почине, да презареди и да се нулира, за да функционира всеки ден.

24 часа

– Достатъчно качественият сън е от съществено значение за поддържането на здравословен метаболизъм – казва Шлайгер. Липсата му може да наруши хормоналния баланс и да доведе до метаболитна дисрегулация. Животът може да бъде стресиращ с твърде много работа и недостатъчно време, заедно с натоварени графици и отговорности на работа и у дома.

Твърде много стрес може да причини хаос на метаболизма ви, така че да се научите да управлявате стреса е от ключово значение.

– Хроничният стрес може да повлияе на метаболизма и да доведе до дисбаланс в нивата на хормоните – казва Шлайгер. Ако се чувствате стресирани и претоварени, тя препоръчва да се занимавате с дейности за намаляване на стреса като медитация , упражнения за дълбоко дишане или хобита, които ви харесват.

Спяща жена

И накрая, добавките за стимулиране на метаболизма, които често съдържат екстракт от зелен чай, кофеин и други термогенни съединения, могат да се използват за подобряване на метаболитното здраве. Въпреки това, Schleiger отбелязва, че трябва да се консултирате с лекар, преди да обмислите каквито и да е добавки.

  Докато бях в командировка, жена ми забременя „мистериозно“:

Разнообразната диета, която се фокусира върху здравословни мазнини, качествени протеини и много плодове и зеленчуци, е ключова за поддържането на здравословен метаболизъм. Ежедневните упражнения, добрата нощна почивка всяка вечер и управлението на стреса са компоненти на поддържането на здравословен метаболизъм, съобщава MBG .

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *