четвъртък , септември 19 2024

Ето как да си върнем парите от данъци, ако сме работили в чужбина:

В Германия и Холандия новата данъчна година започва на 1 януари, а данъчните декларации се попълват и подават в края на зимата, началото на пролетта. Това значи, че българските граждани, работили в двете държави вече могат да декларират доходите си. Какви е ползата от това?

Поискайте дължимите ви обезщетения, като попълните данъчната си декларация

Около 360 000 българи работят в Германия към момента. И само 60% от тях са се възползвали от напълно законната възможност да получат обезщетения и суми от надвнесени данъци.

Пропускате да вземете пари, за които сте работили! Декларирайте доходите си за годината и си вземете обратно надвнесените суми. Ако сте декларирали доходите си през последните 5 години, имате право и на различни обезщетения, които ще подобрят значително бюджета ви, съветва експертът по възстановяване на данъци Росен Ковачев.

Средната сума, която си връщат българите, работещи в Германия и Холандия е 804 евро. В някои случаи обаче, тя може да стигне до няколко хиляди.

Сега е точният момент да попълните и подадете своята данъчна декларация, за да кандидатствате за различни помощи (детски надбавки например) и връщане на надвнесени данъци.
Всеки, който работи или е работил в Германия или Холандия може да получи пари

Всеки, който работи или е работил в Германия или Холандия и е подал там данъчна декларация, може да кандидатства за помощи и възстановяване на надвнесени данъци.

Получаването на надплатени данъци важи за до 5 години назад.
Защо само 60% от хората си искат парите и къде отиват непотърсените пари

  Не сте виждали това! Жена показа как експерт паркира до нея и шокира мнозина: „Викайте полиция!“ (ВИДЕО):

Бъдете спокойни, няма уловка. Възстановяването на данъци е напълно законно и по никакъв начин не ви пречи да получавате други социални придобивки.

Според специалистите, част от работещите в Германия и Холандия българи не знаят за тази възможност.

„Те просто не са достатъчно добре информирани какви са правата им.“- обяснява Росен Ковачев, мениджър на една от най-големите компании за възстановяване на надвнесени данъци в Европа – RT Tax. „Случва се да говорим с българи, които работят от години в чужбина, но не са чували за тази възможност.“ – продължава той.

Ако не си потърсите парите, те остават в съответната държава, в която сте работили. Миналата година не са поискани общо 3,2 милиона евро. Те не са влезли нито в джобовете на хората, работили за тях, нито в бюджета на страната ни.

Предвид световната пандемията, несигурните условия на живот и всички здравни, икономически и социални предизвикателства, да вземете парите, които ви принадлежат по закон е по-важно от всякога.
Как да си поискате парите

„Трябват ви документ за платени данъци и информация за заплатата ви. Ако не пазите фишове и квитанции, просто се свържете с вашия работодател, той ще ви даде необходимата информация.“ – разяснява Росен Ковачев.

Той призовава всички, които работят и плащат данъци в чужбина да кандидатстват и да си получат помощите и надвзетите суми. Първата стъпка – подаването на документите протича гладко и лесно. Ръководителят на RT Tax обаче признава, че доста българи се затрудняват при изпълнението на следващите стъпки. Резултатите са – по-късно възстановяване на данъци, по-малки суми, отказ за изплащане.

  Бях нa гocти нa eднa кoлeжкa и нaпpaвo мe paзби c тaзи бaницa: Тaкoвa чудo нe бях ялa дoceгa

Затова Ковачев препоръчва да се консултирате със специалисти по възстановяване на данъци и при кандидатстване за помощи и обезщетения. Това ще ви спести време и може да ви помогне да си възстановите по-голяма сума.

.

.

.

news.novinibg

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *