четвъртък , септември 19 2024

Защо имаме най-голяма нужда от витамин D през зимата

Иронията е, че имаме най-голяма нужда от този витамин през зимата и имаме най-малък шанс да си го набавим по естествен път, поради което добавките с витамин D могат да бъдат решението.

Витамин D ни помага да се борим с инфекциите, както и да намалим възпалението.

Какви храни са богати на витамин D? Тлъстите риби са богати на витамин D и затова се препоръчват в ежедневното меню през зимата. Риба тон и сардини могат да бъдат добра закуска в комбинация с някоя от салатите. Филето от риба тон, от друга страна, може да бъде много вкусна вечеря, с добавка на зеленчуци.

Наред с тези храни, друг отличен източник на витамин D са гъбите. Можете да ги консумирате по различни начини, печени, с яйца, като сос за паста или като гарнитура към месо.

Дълго време изследванията показват, че основната характеристика на витамин D е укрепването на костите и скелетната система. Въпреки това, след 1980 г. учените откриват, че витамин D играе значителна роля в изграждането на имунитета, в клетките на имунната система.

Защо ни липсва този витамин през зимата?

Отговорът е съвсем лесен – прекарваме по-малко време навън. Колкото и време да отделяте за каране на ски и наслаждаване на снега, често то се свежда до няколко дни почивка. Но и този престой не е достатъчен, защото сте напълно защитени от слънчевите лъчи със зимни дрехи, шапки, шалове и ръкавици.

Лицето е единствената открита част от тялото

Препоръчителната дневна доза от този витамин варира в различните страни, така че варира от 200 до 2000 IU. Важно е да се консултирате с вашия лекар, тъй като прекомерните дози витамин D могат да бъдат токсични. През зимата определено имате нужда от този витамин, само трябва да определите дозата, която ще приемате.

  Хората бъpкат рака на щитовидната жлеза за простуда- ето какво трябва да знаете:

Много експерти вече не препоръчват продължително излагане на слънце, тъй като е доказано, че слънчевите лъчи имат вредно ултравиолетово лъчение, което води до кожни промени, рак или други леки заболявания като екзема, дерматит и др. .

Затова витамин D под формата на добавка може да бъде добър и безопасен заместител на необходимия прием на този витамин. Изследванията показват също, че приемането на витамин D през зимните дни укрепва тялото през цялата година. Резултатите показаха, че има по-малко възпаления, настинки и тежки инфекции с вируси и грип.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *