четвъртък , септември 19 2024

Ново проучване: Сънната апнея може да причини сериозни проблеми по-късно в живота:

Обструктивната сънна апнея (OSA), която причинява нарушения на съня, главоболие, силно хъркане и други здравословни проблеми, също може да причини друг сериозен проблем: когнитивен спад в напреднала възраст, показа малко ново проучване.

Апнея възниква, когато мускулите на гърлото се отпуснат твърде много по време на сън, което възпрепятства притока на достатъчно количество въздух в белите дробове, което води до пълно спиране на дишането за момент. Апнеята е най-честата форма на дихателно разстройство, свързано със съня, пише Science Alert . И докато апнеята може да се лекува с определени устройства или дори с операция, тя се счита за сериозен здравословен проблем, който увеличава риска от здравословни усложнения като сърдечни заболявания.

OSA отдавна се свързва с когнитивни проблеми, психологически проблеми като депресия и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Досега обаче не беше ясно дали тези състояния са причинени от апнея или някакви съпътстващи здравословни проблеми.

„По-лошото функциониране на мозъка, зрителното пространствено познание, по-ниската бдителност и способност за концентрация, както и психомоторният и импулсен контрол при мъжете са свързани с OSA“, казва невропсихиатърът Ивана Розенцвайг от Кралския колеж в Лондон.

„Повечето от тези дефицити досега се дължат на съпътстващи заболявания. Сега за първи път показахме, че обструктивната сънна апнея може да причини значителни дефицити в социалното познание“, добавя той.

В това проучване са участвали 27 мъже на възраст между 35 и 70 години, които са били диагностицирани с апнея – от лека до тежка. Те не са имали други съпътстващи заболявания, тоест други заболявания и здравословни проблеми, които могат или не могат да бъдат свързани с апнея. Контролната група се състоеше от 7 други мъже в същия възрастов диапазон, телесно тегло и ниво на образование, но те не страдаха от апнея.

  Всяка сутрин бременната жена вижда съпруга си през прозореца, как отива на работа, но не я целува нея на раздяла, а:

Когнитивните тестове показват, че мъжете с апнея имат по-лоша способност за по-продължителна концентрация, изпълнителни функции на мозъка, краткосрочна визуална памет, както и социално и емоционално разпознаване в сравнение с контролната група. Колкото по-тежка е тяхната апнея, толкова по-лоши са резултатите.

Участниците не са имали други здравословни проблеми – което е рядкост за хората със сънна апнея, казаха изследователите. Това предполага, че когнитивният спад е причинен от апнея, а не от нещо друго. Преди умственият упадък се приписваше на други състояния като хипертония или диабет тип II.

„Нашите открития предполагат, че процесите, причинени от обструктивна сънна апнея, могат да бъдат отговорни за когнитивните промени, които настъпват вече на средна възраст при иначе здрави хора “, пишат изследователите в статията.

Това изследване обаче не обяснява подробно каква може да е основната причина за тази връзка, но има няколко теории: една от тях е, че апнеята влияе върху нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта.

Обструктивната сънна апнея също се свързва с промени в притока на кръв към мозъка, възпаление на мозъка и, разбира се, прекъсване на съня. Проблемите с качеството и количеството на съня отдавна се свързват с по-висок риск от когнитивни проблеми в по-късен живот.

До един милиард души по света страдат от обструктивна сънна апнея – и много от тях може дори да не го осъзнават, което означава, че намирането на отговори на тези въпроси е жизненоважно. Смята се, че състоянието засяга до 34 процента от мъжете и 17 процента от жените.

Изследователите искат да проучат по-големи и по-разнообразни групи от хора, които страдат от сънна апнея, но също така да разгледат по-отблизо как сънната апнея засяга мозъчните мрежи и до каква степен свързаните съпътстващи заболявания могат да повлияят на когнитивния спад.

  Писмо на честен хирург, който подаде оставка разтърси всички в интернет. Истината ще ви изуми:

„Тези сложни връзки все още са слабо разбрани, но те вероятно водят до широки невроанатомични и структурни промени в мозъка, както и свързани когнитивни и емоционални дефицити“, казва Розенцвайг.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *