петък , септември 20 2024

Белене на кожата: Причината, симптомите и правилното лечение на това много неприятно състояние:

Ако кожата ви се лющи, това е знак, че се лекува от някакво увреждане.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и непрекъснато се променя. Състои се от три основни слоя: епидермис, дерма и субкутис, като всеки от тях е изграден от няколко подслоя. Този орган е много важен за цялостното здраве на организма, не само като първа линия на защита срещу вируси и бактерии, но и като терморегулатор и първи индикатор за състоянието на организма.

Защо кожата се лющи?

Едно от най-честите кожни заболявания е лющенето , тоест беленето, и то се случва, когато тялото отхвърли част от епидермиса. Процесът на пилинг е начинът, по който кожата се възстановява или лекува от някакъв вид увреждане. Може да бъде причинено от елементи на околната среда, кожни заболявания, алергии , инфекции или определени заболявания и лечения.

Някои други причини за белене на кожата са:

– псориазис

– дехидратация

– различни видове дерматити

– Слънчево изгаряне

– прекомерно изпотяване (хиперхидроза)

– синдром на токсичен шок

– реакция към грим и козметика

– реакция към някои лекарства

– стрептококови инфекции

– скарлатина

Лющенето обикновено идва в комбинация със зачервяване, сухота, сърбеж и чувствителност при допир на засегнатата част от тялото.

Пилинг на кожата на лицето

Ексфолирането на лицето е обичаен процес, чрез който тялото естествено се отървава от старите, мъртви кожни клетки, за да обнови и поддържа здрава кожа.

Ако обаче забележите, че пилингът е прекомерен, това може да е знак за неправилна грижа за кожата или здравословен проблем. Възможните причини за белене на кожата на лицето включват дехидратация, прекомерно излагане на слънце, недостатъчна хидратация на кожата , алергична реакция към козметика, свръхчувствителност към определени съставки в продуктите за грижа за кожата, сух климат и хормонални промени.

  Пъpви пpизнaци зa бoлecт нa cъpцeтo: Вижтe пpъcтитe нa кpaкaтa cи:

За да предотвратите по-нататъшно белене, важно е да установите рутинна грижа за кожата, която ще ви помогне да поддържате здрава и блестяща кожа. Основните стъпки в грижата за кожата на лицето включват:

1. Почистване : Почиствайте старателно лицето си два пъти на ден, сутрин и вечер, за да премахнете всички замърсявания и излишната мазнина от кожата.

2. Тонизиране : След почистване използвайте тоник без алкохол, за да освежите и хидратирате кожата.

3. Хидратация : Нанесете овлажнител, който отговаря на вашия тип кожа, за да поддържате кожата хидратирана и да предотвратите лющене.

4. Защита от слънце : Използвайте слънцезащитен крем с висок SPF, за да предотвратите увреждане от UV лъчите.

5. Случаен пилинг : За да премахнете по-лесно лющещите се части от кожата, нежно ексфолирайте лицето си веднъж или два пъти седмично .

Въпреки че може да искате да прикриете белещата се кожа с грим, има вероятност гримът да не направи беленето по-малко забележимо. Гримът също може да изсуши кожата и да влоши беленето.

Ако забележите, че кожата ви продължава да се бели, опитайте да смените продуктите за грижа за кожата, които използвате, или се консултирайте с дерматолог, за да определите причината за беленето и да получите препоръки за лечение.

Пилинг на кожата на тялото

Лющенето на кожата по тялото също може да бъде нормален процес на обновяване на кожата, но в някои случаи може да е признак за здравословен проблем или неправилна грижа за кожата. Стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите белене на кожата:

1. Душ : Къпете се редовно, но не използвайте твърде гореща вода, тъй като тя може да изсуши кожата. Използвайте мек сапун и внимателно подсушете кожата си с кърпа след душ.

  Хората наричат ​​това предложение най-доброто досега:

2. Хидратиране : Нанесете овлажняващ крем или естествено масло върху кожата след душ, докато кожата е все още влажна, за да задържите влагата и да предотвратите лющене.

3. Ексфолиране : Използвайте го редовно, за да премахнете мъртвите кожни клетки и да стимулирате обновяването на кожата. Но внимавайте да не прекалите с ексфолирането и да повредите кожата.

4. Избягване на дразнители : Избягвайте дрехи и перилни препарати, които могат да раздразнят кожата. Ако забележите, че някои храни или напитки причиняват обрив, избягвайте ги.

5. Защита от слънце : Използвайте слънцезащитен крем с висок SPF, особено през лятото.

Пилинг на скалпа

Това състояние може да бъде причинено от различни фактори, включително суха кожа, дерматит, псориазис или себореен дерматит . Пърхотът се причинява от гъбата Pityrosporum ovale, която атакува скалпа предимно през по-студената част от годината.

Лечението на лющенето на скалпа зависи от причината за състоянието. Ако причината е суха кожа, възможно е вашият лекар да препоръча използването на овлажняващи кремове или лосиони за възстановяване на влагата на скалпа. Ако причината е дерматит или себореен дерматит , те се третират със специални шампоани или кремове за лечение на тези състояния.

В случай, че причината е псориазис, лечението може да включва използването на кортикостероидни кремове или лосиони, както и други лекарства, в зависимост от тежестта на състоянието.

Ето защо, ако забележите лющене на скалпа, препоръчително е да посетите лекар, който ще ви помогне да установите причината и да препоръча най-доброто лечение за вашето състояние.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *