четвъртък , септември 19 2024

Никога не трябва да приемате тези лекарства със сутрешното си кафе:

Кафето има редица предимства. Чаша от тази популярна напитка ни помага да се събудим сутрин, а редица изследвания показват, че кафето намалява риска от рак на черния дроб, риска от сърдечни заболявания и помага на хората да живеят по-дълго.

Не бива обаче да се пренебрегват някои странични ефекти на кафето – заради кофеина, то води до пристрастяване , може да разстрои стомаха и след като премине първоначалният прилив на енергия, по-късно човек може да почувства липса на енергия и сънливост. като липса на мотивация, според Уенди Д. Джоунс, доктор по фармация.

Има и друг по-малко известен страничен ефект на кафето. Ако го пиете с определени лекарства, това може да има негативен ефект върху здравето ви. BestLife изброява с кои лекарства никога не трябва да пиете кафе.

Антидепресанти

Приемът на антидепресанти с кафе може да има двоен ефект. „Кафето може да взаимодейства с трициклични антидепресанти (TCA), което потенциално води до намалена абсорбция на лекарството, което би довело до това, че пациентът не получава пълната предписана доза“, предупреждава Джоунс.

В допълнение, SSRI флувоксамин „засилва ефектите на кофеина, така че хората, които пият големи количества кофеин, могат да изпитат неприятни симптоми като сърцебиене, гадене, безпокойство и безсъние“, пише Националната здравна служба.

Стимуланти

Най-добре е да не комбинирате кафе със стимуланти като Adderall. Въпреки че малки количества кафе може да не влошат страничните ефекти на Adderall, тази комбинация може да увеличи риска от странични ефекти като високо кръвно налягане, ускорен пулс, чувство на нервност и проблеми със съня.

  Пълнени камби със зеле и моркови:

Джоунс обяснява, че кафето само по себе си е стимулант, така че когато се комбинира с други стимуланти, може да доведе до повишен сърдечен ритъм и повишен риск от тахикардия. Някои други стимуланти, които не трябва да комбинирате с кафе, включват псевдоефедрин и епинефрин.

Витамини и хранителни добавки

Джоунс предупреждава, че кафето е диуретик, така че може да доведе до загуба на водоразтворими витамини, като витамини от група В и витамин С, когато се приема с кафе. Освен това кафето може да ограничи или намали усвояването на желязо и калций.

Лекарства срещу диабет

Кафето може да повиши кръвната захар при някои хора, което вероятно обръща ефектите на лекарствата за диабет. Пациентите, които имат диабет и обичат да пият кафе, трябва внимателно да следят нивата на кръвната си захар.

Лекарства за щитовидната жлеза

Проучване от 2008 г., публикувано от Националната библиотека по медицина, установи, че кафето пречи на лекарството за щитовидната жлеза левотироксин. По-конкретно, кофеинът влияе върху начина, по който тялото абсорбира левотироксин. Възможно е да има твърде бързо движение на лекарството през червата, което ще попречи на абсорбцията на лекарството.

„Когато това се случи, нивата на хормоните на щитовидната жлеза могат да спаднат и да доведат до симптоми на хипотиреоидизъм , включително умора, мускулна слабост, наддаване на тегло, дрезгав глас и чувствителност към студ“, предупреждават експерти.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *